29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

75% от меда по света е замърсен с пестициди

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 октомври 2017 в 00:00 52020

Докато опрашват селскостопанските култури три четвърти от пчелите по света са изложени на вредни нива отровни неоникотиноиди - най-разпространеният тип инсектицид, което води до замърсяване и на меда.

Почти половината от меда съдържа повече от един неоникотиноид, според проучване в списание Science. Около 10% от пробите съдържат четири от петте тествани неоникотиноида.

С цел да се определи разпространението на неоникотиноиди в световното производство на мед, авторите на новата работа съставят специална карта, която показва концентрацията на активни съставки на неоникотиноиди в начините в търговската мрежа различни марки мед.

Проучването анализира 198 проби мед, събрани от Северна Америка, Южна Америка, Европа, Африка, Азия и Океания. Измерва се в тях концентрацията на петте най-разпространени активни вещества на неоникотиноидите: ацетамиприд, клотинидин, имидаклоприд, тиаклоприд и тиаметоксан.

Стойностите на замърсяването са най-високи в образците от Северна Америка - в 86% от тях, следвани от азиатските - 80% , от Европа - при 79%. Най-нисък показател е измерен в пробите на мед от страните от Южна Америка - 57%.

Проучването потвърждава, че неоникотиноидите имат силно глобално присъствие. Предишни изследвания показаха, че замърсяването е силно през цялата година, дори и ако неоникотиноидите се използват само в един сезон.

Неоникотиноидните пестициди влошават паметта на пчелите и когнитивните им способности. Те се смятат за един от факторите, участващи в световната тенденция за намаляване на пчелните популации, за синдрома на разрушената пчелна колония, който е особено разпространен в Северна Америка. Освен това пестицидът може да допринесе за намаляването на пчелните популации поради неефективност и лошо общо здравословно състояние.

Освен това, неоникотиноидите са подобни на никотин вещества и по подобен начин водят до пристрастяване. Въпреки че не носи удоволствие на пчелите, пчелите предпочитат  замърсения с неоникотиноиди нектар пред нектара без неоникотиноиди, показаха предишни изследвания.

Намерените в меда концентрации са под нивото, токсично за консумация от хората, тъй като човекът е повече от 1000 пъти по-устойчив на неоникотиноиди от пчелите.

"Нивата са много, много малки. Но те са достатъчно големи, за да имат тези фини ефекти върху пчелите. Въз основа на това, което знаем сега, няма заплаха за хората", заяви Кристофър Конъли (Christopher Connolly) от Университета в Дънди, един от авторите на изследването.

Франция обеща да премине към пълна забрана на неоникотиноидите. Те вече са забранени за употреба за културите, които се опрашват от пчели в целия Европейски съюз. Групи като Грийнпийс и "Приятели на Земята" настояват за пълна забрана на неоникотиноидите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.