8 разрушителни митове за приятелството

Например: "Моят приятел трябва да знае от какво имам нужда"

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2022 в 00:02 4372 0

Кредит: Pexels: Helena Lopes

Често говорим за приятелството с най-банални думи като „най-добри приятели завинаги“ и игнорираме сложността на тези важни взаимоотношения, предупреждава в Рsychology Тoday терапевтът Сара Епщайн (Sarah Epstein).

Ето осем развенчани мита за приятелството:

Приятелствата трябва да са завинаги: Някои приятелства продължават цял ​​живот. Но по-често приятелствата се променят с течение на времето. Хората се променят, местожителството им се променя и това, което търсят в един приятел, се променя. Трябва да приемем схващането, че приятелствата често приключват и се разпадат и това е добре.

Истинското приятелство означава, че нищо не може да застане между нас: Не. Конфликтът е здравословен и нормален в приятелствата, точно както е във всяка връзка. Приятелството е взаимодействието между сложните човешки същества със сложни, с променящи се потребности. Когато се свързваме, понякога сме в конфликт. Това е добре. Това не означава, че приятелството не е истинско приятелство или че приятелството не е силно. Всъщност приятелствата често стават по-силни, ако и всички членове на връзката могат да се сработят чрез открити битки и честно.

След като едно приятелство избледнее, то никога няма да се върне: Макар някои приятелства се разпадат завинаги, други се връщат по-силни след раздяла или особено труден период. Приятелите от детството може да се преоткрият, след като са завършили образованието си и  намерят повече общ език в зряла възраст. Приятел, преминаващ през труден личен период, може да се отдръпне и да се появи отново по-късно. Важно събитие или съвпадението на житейска фаза (да речем, едновременното раждане на деца) може да привърже отново заедно хора, които преди това са се разделили. Няма общи указания за приятелство и близост.

Краят на едно приятелство не е толкова лош, колкото края на романтична връзка: Макар, че за приятелствата не се говори така, както за края на романтичните връзки, раздялата между приятели може да бъде невероятно трудна и сърцераздирателна. Тези, чието приятелство е приключило, трябва да си позволят да скърбят по същия начин, както би го направил човек след края на романтична връзка.

Приятелите знаят от какво се нуждая, а ако не го знаят, те са лоши приятели: Не може да се очаква приятели, както и членовете на семейството или романтичните партньори, да четат мисли. Когато един от членовете на едно приятелство се чувства наранен или трябва да постави граница или иска да обсъди нещо важно, той трябва да го каже. Дори приятел, който ви познава от 20 години, не може да се очаква да знае вашите нужди без ваша помощ. 

Приятелството означава клетва за вечна вярност: Приятелствата могат да ни водят през най-травматичните периоди от живота ни. Приятелите са с нас, когато ни е трудно в училище, когато работата е неудовлетворяваща и когато членовете на семейството се чувстват зле. Тази подкрепа може да породи дълбоко чувство на лоялност към приятелите. Но помощта от приятел не гарантира вечна вярност, ако приятелството започне да се разваля. Приятелите печелят лоялността си един към друг чрез непрекъснат принос във връзката и съвместна работа за разширяване на приятелството. Макар един добър приятел в даден момент да заслужава благодарност, но очакването за вечна лоялност е просто неразумно.

Ако едно приятелство приключи, аз съм се провалил: Краят на едно приятелство е винаги тъжен. Но някои приятелства трябва да приключат и в този случай изборът да се прекрати такова приятелство е знак за зрялост. Когато приятелите спрат да се чувстват добре заедно, когато връзката стане неравностойна, когато за загубят общи позиции или се сблъскат с различни нужди и възгледи за света, прекратяването на приятелството може да е най-здравословното решение.

Идеалното приятелство съществува: Приятелствата идват в много различни форми. Някои започват в детството и продължават през целия живот. Други издържат за едно лято. Някои приятелства са изключително близки, докато други съществуват до голяма степен в споделени социални кръгове. Може да открием, че гравитираме към определени хора за определени видове приятелство и харесваме различни типове. Други предпочитат само по-тясно свързани или по-небрежни връзки. Няма перфектен модел за поддържане на приятелства, стига да работи за вас.

Какъв е истинският проблем с тези митове? Тези митове са обобщаващи изявления. Никоя връзка няма да се придържа идеално към общи твърдения. Митовете и стереотипите трябва да се преразгледат, за да се изградят такъв вид взаимоотношения, които работят най-добре.

Източник: 8 Destructive Myths About Friendship, Sarah Epstein, Рsychology Тoday

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !