04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астрономите алармират за спешни действия по отношение на флота сателити Starlink на SpaceX (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юни 2019 в 00:00 71870
Астрономите се опасяват, че спътниците на SpaceX ще запълнят небето. Кредит: Victoria Girgis/Lowell Observatory

Навлизаме в ерата на спътниковите съзвездия и астрономите се притесняват. На 23 май SpaceX пусна 60 комуникационни спътника, първите от планирания флот от 12 000.

В следващите дни спътниците на Starlink чертаеха ярки линии в небето. Много астрономи изразиха загриженост за това как тези блестящи апарати биха повлияли наблюденията на нощното небе, заслепявайки образите на звездите и създавайки ивици, които е трудно или невъзможно да бъдат отстранени.

Международният астрономически съюз (IAU) публикува изявление, което отразява тези опасения и призовава за регулиране на този вид спътникови флотилии.

Освен сателитите Starlink, OneWeb и Amazon работят по подобни идеи за огромен брой спътници, които да осигурят глобален интернет. Дори ако спътниците не се виждат с просто око, те със сигурност ще бъдат видими за телескопите, които правят точни астрономически наблюдения.

Марк Хендли (Mark Handley), професор по мрежови системи в катедрата по компютърни науки в Университетския колеж, Лондон, показа в YouTube симулация на всичките 11 927 планирани спътника на мрежата Starlink.

Видимата светлина не е единственият проблем: спътниците използват радиосигнали за комуникация, които биха могли да попречат на наблюденията в тези честоти.

"Последните постижения в радиоастрономията, като например създаването на първото изображение на черна дупка ... бяха възможни само чрез съгласувани усилия за опазване на радиочестотите от смущения", се казва в изявлението на IAU.

Твърде многото сателити, излъчващи радиовълни, могат да застрашат бъдещите изследвания.

Изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск публикува в туитър малко след старта:

"Ние ще се погрижим Starlink да няма съществен ефект върху откритията в астрономията", но не е ясно как ще бъде възможно това с хилядите спътници, които непрекъснато ще се движат в небето.

Изявлението на IAU призовава проектантите на спътници и политиците да разгледат по-отблизо потенциалните въздействия на спътниковите флотилии върху астрономията и как да ги смекчат.

„Ние също така призоваваме съответните агенции да изработят регулаторна рамка за смекчаване или премахване на вредното въздействие върху научните изследвания възможно най-скоро”, се казва в изявлението.

"Силно препоръчваме на всички заинтересовани страни в тази нова и до голяма степен нерегламентирана област на използване на космоса да работим съвместно във взаимна полза."

ИзточникAstronomy group calls for urgent action on SpaceX Starlink satellites, New Scientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.