Вижте симулацията на грандиозния план на SpaceX за глобален широколентов интернет

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 май 2019 в 07:07 39190 0

Преди три дни компанията на Илън Мъск изстреля първата серия спътници, които ще предоставят глобален широколентов  интернет. 

Марк Хендли (Mark Handley), професор по мрежови системи в катедрата по компютърни науки в Университетския колеж, Лондон, показа в YouTube симулация на всичките 11 927 планирани спътника на мрежата Starlink.

Червено: първа фаза на 550 км. Бяло и синьо: 2-ра фаза: 1110 до 1325 км. Жълто: 7 577 жълти VLEO сателита 335-345км. 

Марк Хендли, който ръководи изследователска група, е създал серия видеоклипове на базата на симулации, които може да видите в неговия YouTube канал.

Минималното разстояние между спътниците за Фаза 1 на Starlink е малко над 90 км.

Фаза 1 на Starlink

Изглед от земята

Ще бъдат използвани радиовълни за връзка между спътниковата формация и земята и лазерни връзки - между отделните спътници. Хендли приема, че всеки сателит се свързва с този преди и след него в своята равнина и с втората най-близка в съседните равнини, за да подобри маршрутите си. 

Всеки сателит е свързан с четири други, образувайки мрежова мрежа.

Тъй като SpaceX и други планират да пуснат хиляди нови спътници с ниска орбитална орбита, Федерална комисия по комуникациите фокусира вниманието си върху смекчаването на проблема с отпадъците, Възможността за сблъсък с новия план на Мъск е намалена, тъй като минималното разстояние между сателитите се е увеличило от около 40 до малко над 90 км. 

Сателитите на по-ниска височина може да изискват повече гориво, за да преодолеят лекото увеличение на атмосферното съпротивление, но ще бъде по-лесно за извеждането им от орбита, когато изтече срокът им на експлоатация (около 5 години), което допълнително ще намали вероятността от сблъсък.

Основната цел на Starlink е достъпна глобална широколентова услуга за физически лица и организации, но Мъск също прогнозира, че неговата мрежа ще поеме половината от глобалния трафик на далечни разстояния. Симулациите на Хендли предвиждат приблизително два пъти подобрение на закъснението, в сравнение с настоящите наземни кабели за дълги маршрути и той посочва, че услугата за дълги разстояния с ниско забавяне ще се хареса на финансовите компании с офиси в Европа, Северна Америка и Азия. Ако капацитетът се окаже достатъчен, Starlink ще привлече и доставчиците на интернет услуги и големите компании като Google.

Може да се запознате с предишните симулации на мрежата Starlink и анализа към тях в блога на проф. Хендли, а също и доклада му на 17-тия семинар на ACM (Association for Computing Machinery) в pdf-формат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !