Астрономите търсят свръхнова в спомените на старейшините на аборигените

В центъра на Млечния път откриха останки от мъртви звезди

Ваня Милева Последна промяна на 21 ноември 2019 в 09:40 8327 0

Това изображение показва нов изглед на Млечния път, получено от радиотелескопа Murchison Widefield Array, с най-ниски честоти в червено, средни честоти в зелено и най-високи честоти в синьо. Огромните златни нишки показват мощни магнитни полета, остатъците от свръхнови се виждат като малки сферични мехурчета, а регионите на масивно образуване на звезди се показват в синьо. [Свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика е скрита в ярко бялата зона в центъра.] Кредит: Dr Natasha Hurley-Walker (ICRAR/Curtin) and the GLEAM Team

В изображение на центъра на Млечния път, получено от радиотелескопа Murchison Widefield Array, астрономите намериха почти три дузини останки от експлозии на звезди, които са били осем и повече пъти по-масивни от Слънцето.

Интересното е, че една от свръхновите е избухнала сравнително наскоро, преди около 9 хиляди години и може да е била видима в небето за хората, обитавали Земята по онова време.

„Полученото изображение показва как би изглеждал центърът на нашата галактика, ако човешкото око можеше да вижда радиовълни. Заснето е с резолюция от две ъглови минути при честоти от 72 до 231 MHz. Именно този широк диапазон позволява да се изолират различни обекти, дори и такива, които се припокриват помежду си, и да се открият физичните процеси зад тях“, коментира Наташа Харли-Уокър (Natasha Hurley-Walker), която ръководи наблюденията и създаването на изображения от данните, получени от телескопа, и обработени от суперкомпютрите на центъра Pawsey, Австралия.

На създадената панорама на галактическия център астрономите идентифицираха останките на 27 масивни звезди, изригнали в свръхнови, с което общият им известен брой в Млечния път е 322. Всички те са много стари, с изключение на една на възраст, по-малко от 9 хиляди години, която се намира в празен район на космоса, далеч отвъд равнината на нашата галактика.

Това са 27-те новооткрити останки на свръхнови - останки на звезди, приключили живота си в огромни звездни експлозии преди хиляди до стотици хиляди години. Радиоизображенията проследяват края на експлозиите, докато  непрекъснато се разширяват в междузвездното пространство. [Някои са огромни, по-големи от видимия размер на луната при пърнолуние, а други са малки и трудно се забелязват в Млечния път.] Кредит: Dr Natasha Hurley-Walker (ICRAR/Curtin) and the GLEAM Team

Някои традиции на австралийските аборигени описват ярки нови звезди, появяващи се в небето, но все още не е ясно дали са наблюдавали избухването на свръхновата, която е оставила след себе именно тези млади остатъци. Обаче сега, когато знаем мястото и времето на експлозията, ще се опитаме заедно със старейшините на коренното население да намерим спомена за тази свръхнова. Това е изключително вълнуващо“, коментира Дуейн Хамахер (Duane Hamacher) от Университета в Мелбърн, Австралия.

Тази фотомозайка от 28 изображения представя арката на Млечния път над фара на Гилдъртън в Западна Австралия и Големия и Малкия Магеланови облаци. Местоположението на свръхновата, която е избухнала преди 9 000 години и е била видима на нощното небе както е показано на изображението. Кредит: Paean Ng / Astrordinary Imaging

Другите остатъци от свръхнови, открити в изследването, са много стари.

"Това е наистина вълнуващо за нас, защото не е лесно да се намерят остатъци от свръхнови в тази фаза на живота им - те ни позволяват да погледнем по-назад във времето по Млечния път", споделя Харли-Уокър.

ИзточникOutback telescope captures Milky Way center, discovers remnants of dead stars, International Centre for Radio Astronomy Research

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !