Атаката със звуково оръжие в Куба е реална.Това показа сканирането на мозъците на американските дипломати

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2019 в 01:50 10437 0

Преди две години бе съобщено, че група американски дипломати, работили в Куба, покосени от тайнствена болест, придружена с остра загуба на слуха, главоболие и гадене. В началото като причина бе посочено скрито звуково устройство - акустично оръжие - използвано, за да се тероризира дипломатическия персонал. По-късно се появиха и други версии като „масова истерия“ и дори, че звукът е идвал от обикновени местни щурци.

Сега ново проучване установи, че мозъците на пострадалите американски дипломати изглежда са претърпели промени, които не наподобяват симптомите на нито едно известно мозъчно разстройство.

Констатациите са ориентировъчни, но ако се потвърдят, биха подкопали хипотезата, че случаите са само плод на „масова истерия“.

За първи път американски дипломати започнаха да съобщават за странни, необясними здравословни проблеми през 2016 г. Тези симптоми обикновено се появяват след силни и необичайни звуци, често описвани като шлифоване или пробиване на метал. Някои съобщават за чувство на налягане или вибрации във въздуха. След това персоналът съобщава за симптоми като гадене, главоболие, проблеми със съня, световъртеж, загуба на слух и памет и когнитивни проблеми - някои от които продължават месеци. През 2017 г. правителството на САЩ стигна до заключението, че персоналът му е бил засегнат от „усъвършенствано устройство, което работи извън обхвата на чуваемия звук“.

Симптомите сякаш наподобяват някаква мозъчна травма. Но миналата година екип от изследователи от Университета на Пенсилвания анализират мозъците на 21 човека от дипломатическия персонал с магнитно-резонансна томография (МРТ) и установяват, че всички, с изключение на трима, изглеждат нормално.

Екипът, ръководен от Рагни Верма (Ragini Verma) от Университета на Пенсилвания, използват сега по-съвременни техники за изследване на 40 дипломати и сравняват резултатите с контролна група.

Екипът на Верма използва функционална и структурна ЯМР, за да получи по-подробна картина на обема на мозъка на дипломатите, връзките и здравето на тъканите. Те откриват значителни разлики в сравнение с контролите. Дипломатите имат по-малко бяло вещество в целия си мозък, и в предния, тилния и париеталния (теменния) дялове. Те също така  имат по-малко връзки в районите на мозъка, отговорни за слуха и визуално пространствените способности.

„Фактът, че има мозъчни различия между пациентите и контролите, предполага, че има неврологична основа за симптомите, които изпитват”, коментира Линдзи Колинс-Прайно (Lindsey Collins-Praino) от Университета в Аделаида, Австралия.

Тайната причина

Остава обаче трудно да се определи какво е това неврологично основание. Налице е голямо забавяне - между четири дни и 400 дни - между началото на симптомите и сканирането на мозъка. Освен това някои от дипломатите са били насочени за клинични рехабилитационни лечения, които сами по себе си могат да предизвикат промени, обяснява Колинс-Прайно.

Интересното е, че дипломатите показват в бялото си вещество противоположни на очакваните от невролозите промени след травматично увреждане, отбелязва Колинс-Прайно. Те са свързани с увеличаване на обема на свободната вода в мозъка. Но дипломатите имат по-ниски показания за водата.

Според Брайс Висел (Bryce Vissel) от Технологичния университет в Сидни, Австралия, е трудно да се припишат симптомите, които дипломатите съобщават на промените, наблюдавани при мозъчните сканирания, тъй като изследването е малко и все още не знаем достатъчно за това как функционира мозъкът. Все пак Висел отбелязва, че е малко вероятно докладваното заболяване да е причинено от „масова истерия“, както някои предполагаха, като се имат предвид неврологичните промени, наблюдавани в тази група.

"Интригуващо е, че всички [дипломати] имаха едно и също описание на случващото се, както и подобни преживявания, симптоми и когнитивни промени, както и подобни промени в мозъчното вещество".

Съществува ли "звуково оръжие"?

Звукът може да се използва за атака - ако е достатъчно силен, причинява физическо увреждане на вътрешната част на ухото. 

Звукови оръжия се използват за разпръскване на демонстрации, но те са с звук в границите на възприемане на човешкия слух.

Но интересното при тези инциденти в Хавана е, че пострадалите не си спомнят да са подлагани на екстремен звуков шум.

Вероятно се работи с честота извън границата на възприемане на човешкия слух и все пак има сведения, че е причинена загуба на слуха и главоболие.

Има два начина, по които това може да бъде постигнато.

Първият е да се използват микровълни. Те са незабележими за хората, които не разполагат с технология за откриването им.

Американска компания преди време оповести, според NewScientist, че е готова да изгради микровълново оръжие, което може да се насочи директно в главите на хората. То може бързо да нагрее тъканта на мозъка чрез генериране на слаби ударни вълни.

Тази ударна вълна се регистрира като звук от ушите, които започват да вибрират с изключително висока честота. В крайна сметка това води неизбежно до загуба на слуха и силно главоболие. Това устройство може също да доведе до трайно увреждане на невроните, ако микровълните са с достатъчно енергия.

Американският флот финансира изследването на базираната в Сиера Невада компания.

Инфразвукът - звук, който е с по-ниска честота от диапазона, който може да възприеме човешкият слух - също може да причини загуба на слуха в някои случаи. По данни от Американския национален институт на здравеопазването излагането на концентриран инфразвук може да предизвика "умора, апатия и депресия, налягане в ушите, загуба на концентрация, сънливост и вибрации на вътрешните органи".

Наличието на такъв тип оръжия е правдоподобно и въпросът е не дали съществуват "тихи" акустични оръжия, а кой ги е използвал.

Източник:

Brain scans hint the mysterious 'sonic attack' in Cuba was real, NewScientist

What Are The "Sonic Weapons" Being Used To Attack American Diplomats In Cuba?, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !