БАН представя водородни проекти

БАН Последна промяна на 02 юни 2022 в 09:30 8765 0

Прототип на тролейбус, който български учени трансформират в задвижван с водород, ще бъде показан по време на двудневно работно посещение на еврокомисар Мария Габриел в България. В тролейбусно депо „Левски“ на 3 юни в 10:00 часа ще бъде представено развитието на първия в България демонстрационен проект за внедряване на водорода в транспорта. Учените разработват удължител на пробег, който ще осигури 100 км. автономно електрозадвижване на тролея извън електрическата мрежа. Разработката е част от изпълнението на Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита - ЕПЛЮС”, осъществявана под ръководството на БАН и финансирана от Министерството на образованието и науката.

Еврокомисар Габриел и изпълнителният директор на публично-частното предприятие „Партньорство за чист водород“ Барт Бийбюйк, пристигат в страната, за да се запознаят с постигнатото по проекти за развитие на иновативни водородни технологии в България. По време на посещението си те ще обсъдят бъдещото развитие на водородната икономика в страната, като ключов моомент за постигането на целите на Европейската зелена сделка.

В 11:00 часа в Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС-БАН, ул. „Акад. Георги Бончев“, бл.10 - карта) председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и учени ще се срещнат с Мария Габриел и Барт Бийбюйк. ИЕЕС-БАН координира двата български инфраструктурни проекта за чиста енергия: Национална пътна карта на инфраструктурите „Съхранение на енергия и водородна енергетика (ESHER)” и Център за компетентност „Технологии за производство, съхранение и потребление на чиста енергия - ХИТМОБИЛ”.

Програмата на посещението на еврокомисар Габриел и Барт Бийбюйк предвижда участие в дискусионна среща „Бъдещето на водорода в България“ и в инициативата „Дни на науката и иновациите: Чиста енергия. Състояние и перспективи“, която ще се проведе в Стара Загора.

Най-важното
Всички новини