06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Български учени откриха и описаха нов за науката вид растение

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 октомври 2022 в 10:29 103690
Sideritis elica. Кредит: Aneva, Zhelev & Bonchev

Нов вид растение е открит и описан от доц. Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН, проф. Петър Желев от Лесотехническия университет и гл. ас. д-р Георги Бончев от Института по физиология на растенията и генетика към БАН.

Новият вид е наречен Sideritis elica (Родопска елика) и както споделя доц. Ина Анева е кръстен на името на нейната майка Елка.

Описаното от екипа растение се отличава морфологично от известния Мурсалски чай (Sideritis scardica), а молекулярният анализ подкрепя този извод. 

Комбинацията от морфологични белези отличава добре новия вид: първите му три най-горни двойки листа са значително по-къси и по-широки, разклонеността на стъблата е много по-честа, цялото растение е покрито с много повече власинки и изглежда почти бяло, за разлика от другите видове от секция Empedoclia, които изглеждат сивозелени.

Sideritis scardica (Мурсалски чай) планина Славянка (a–c) и Sideritis elica от Червената стена (d,e). Кредит: Aneva, Zhelev & Bonchev

Sideritis elica расте в Биосферен резерват Червената стена, Западни Родопи. Находището обхваща горната част на скалист склон, който в заравнената билна част преминава в смесена гора от черен бор и воден габър.

Sideritis elica. Кредит: Aneva, Zhelev & Bonchev

Открити са само 12 екземпляра, което подчертава необходимостта от мерки за опазването на вида в природата.

България е страна с добре проучена флора, затова откриването на нов вид растение е изключително събитие.

Справка: Sideritis elica, a New Species of Lamiaceae from Bulgaria, Revealed by Morphology and Molecular Phylogeny
Ina Aneva, Petar Zhelev and Georgi Bonchev
Plants 2022, 11(21), 2900; https://doi.org/10.3390/plants11212900 

Източник: БАН


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.