Бодливият пенис носи повече потомство на бръмбарите

Наука OFFNews Последна промяна на 28 март 2016 в 11:50 5993 0

Ако женският бръмбар гробар не иска да прави секс, то никой от мъжките наоколо не може да се възбуди. Причината е, че женската изпуска феромони, които временно неутрализират желанието на мъжките.

Изследване, публикувано в Nature Communications миналата седмица, разкрива, че женските бръмбари гробари Nicrophorus, които се грижат за ларвите, изпускат изключително асексуални химични сигнали. Когато мъжките приемат тези сигнали, те бързо спират да изпитват сексуален нагон.

Все пак при бръмбарите гробари има и други интересни неща, освен секса.

Представителите на вида имат навика да завличат вкусни гризачи и птичи трупове под земята. Под земята бръмбарите премахват козината на гризачите или пък перата на птиците и намазват трупа с антимикробна субстанция, която разгражда плътта на мъртвото животно. Бръмбарите снасят близо до мършата, след това я сдъвкват предварително и я дават на новоизлюпените си деца.

Има и други интересни факти относно сексуалния живот на бръмбарите. Мъжкият бръмбар от вида Callosobruchus maculatus, например има изключително дълъг пенис, който е осеян с бодли. Според учените, колкото са по-големи бодлите, толкова повече е потомството.

Мъжките от вида Xestobium rufovillosum също са доста странни. За да привлекат партньорка, те блъскат главите си в дърветата. Заради странния звук, който създават, хората погрешно ги възприемат за поличба за наближаваща смърт.

Най-тъжната история обаче е тази на мъжките от един вид австралийски бръмбари. Учените са открили, че те могат да умрат от слънчево изгаряне, докато се опитват да се чифтосват с бирени бутилки, които приличат на техните партньорки. За разкриването на тази тъжна история през 2011 г. 28-годишният тогава Дейвид Ренц (David Rentz) получава Антинобеловата награда, позната още като Иг-Нобелова награда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !