Бум на туристи от Великобритания застрашава Охридското езеро

Най-старото езеро е Европа е заплашено от обезличаване, за да се направи място, което да посрещне туристическия наплив

Никола Кереков Последна промяна на 30 декември 2015 в 11:23 278 0

Кредит Armend Nimani

Едни от най-важните екосистеми на Охридското езеро предстои да бъдат бетонирани. Причината - трябва място за изграждане на апартаменти и пристанища. Причината за това? Wizz Air от април предлага евтини билети за туристите от Великобритания от Лутън до Охрид.

Наричат го европейският Галапагос. Охридското езеро в Македония е езерото с най-голямо биоразнообразие за размера си в света и е дом на повече от 350 вида, които не се намират никъде другаде и поради това е вписано като обект от Световното наследство на ЮНЕСКО. Освен това, то е и най-старото езеро в Европа, като е оцеляло повече от милион години. Но нито един от тези факти не е достатъчен, за да го спаси.

"Охридското езеро е Светия Граал за биолозите от цял свят," твърди Кристиан Албрехт (Christian Albrecht) от Университета на Гийзен в Германия. "Но сега то е изправено пред същинска криза за видовете, които го обитават."

Албрехт е част от международен екип от учени, които са сондирали на близо 600 м. дълбочина в седимента на езерото през 2013 г. за да добият представа за сложната му история. Те разкрили уникалната комбинация от дълголетие и стабилност на местния хабитат, която е предизвикала еволюцията на ендемичните видове.

Уникални видове

"Езерото не е толкова старо, колкото известните големи езера по света, като Байкал и Танганайка," разказва Албрехт. "Въпреки това, ако вземем предвид размера му, то има най-голямото биоразнообразие в света. Сериозно съм притеснен за бъдещето на ендемичните му видове. Много от тях са ограничени до само няколко квадратни метра от езерото."

Болшинството от рибите и охлювите в езерота се откриват само там, както и много от гъбите и червеите.

Тези видове често живеят в близост до подводни извори, които извират с бълбукане от заобикалящите ги варовици, създавайки екологични ниши, твърди Даниел Яблонски (Daniel Jablonski) от Университета на Братислава в Словакия.

Животът в Охридското езеро е преживял много през своята дълга история, включително няколко вледенявания и последствията от мощни вулканични изригвания.

Но наближаващата криза за езерото, идваща от нарастващото човешко население е на път да достигне критична точка поради очаквания туристистически бум. 

По-специално, най-важният буфер на езерото срещу човешката дейност, тресавището Студенчища, е заплашено да бъде буквално изтрито от картата. "На път е да се саботират неговите буферни функции," твърди Албрехт.

Луксозни апартаменти

Блатото е единствената останала от влажните зони по брега на езерото. То прочиства канализационните води и другите замърсители във водата идваща от Охрид, която се влива в езерото. То също така приютява свои собствени редки видове, включително македонския гребенест тритон (Triturus macedonicus) и 4 световно застрашени пеперуди.

Но миналата година, кметът на Охрид, Никола Бакрецески, разкри планове да се източат всичките 75 хектара на тресавището и на тяхно място да се изградят луксозни жилища и марина.

"Тези планове ще разрушат необратимо тази важна екосистема," твърди Албрехт. В писмо изпратено до македонския президент през октомври, Яблонски определя плановете да се дренира блатото и да се заменят близките тръстикови легла с изкуствено докаран пясък за да се създадат средиземноморски тип плажове, като "абсолютно неприемливи."

Засега, градските власти не са отговорили на молбите на учени и природозащитници. Гражданска инициатива, наречена SOS Ohrid вече е стартирала петиция за спасяването на уникалните хабитати около Охридското езеро.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !