"Чудовищно" земетресение на Марс - най-голямото, регистрирано някога на друга планета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2022 в 07:35 9430 0

Така наречената спектрограма, показваща земетресението от 4 май. Кредит: NASA/JPL-Caltech

В сравнение със сеизмичните събития на Червената планета (или на всяка друга планета освен Земята), това е най-голямото, регистрирано досега - спускаемият апарат на НАСА InSight е регистрирал „чудовищно“ земетресение, за което се смята, че е ударило с магнитуд 5 по скалата, използвана за Земята.

На 1222-ти Сол или 1222-ия марсиански ден, откакто пристига на Марс през ноември 2018 г., спускаемият апарат на НАСА inSight регистрира земетресение на Червената планета, което е най-силното, наблюдавано някога. Това се случи на 4 май и магнитудът на труса е около 5. Предишният рекордьор с най-силно земетресение има магнитуд 4.2, регистриран на 25 август 2021 г., също от InSight.

НАСА го нарича "чудовищно земетресение". На Земята има по-силни земетресения, но 5.0 наистина е много силно по марсианските стандарти и това е така, защото на Марс няма тектоника на плочите, какъвто е случаят на Земята. От началото на своите измервания в края на 2018 г., inSight е регистрирал повече от 1313 земетресения на Марс.

Сеизмограма на земетресението от 4 май. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Земетресението е регистрирано със сеизмометъра на борда inSight, предоставен от Националния център за пространствени изследвания (CNES) във Франция.

Изследвайки земетресения като това, учените искат да разберат повече за вътрешността на Марс.

Трусът идва точно в момент, когато InSight изпитва затруднения. Но не заради тези трусове, а защото на Марс настъпва зимата и слънчевите панели получават по-малко светлина от Слънцето поради увеличаването на праха в атмосферата, което води до спиране на доставката на енергия. В резултат на това InSight трябваше да премине в режим на хибернация три дни след регистрирането на труса, за да компенсира по-ниското захранване. НАСА удължи до декември 2022 г. мисията InSight, която по план всъщност трябваше да приключи през 2020 г.

Източник: NASA's InSight lander detects the biggest quake on Mars yet, space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !