08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Дишането влияе на нашите емоции, внимание и разбиране, твърдят учени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 ноември 2022 в 00:01 23840
Алън и сътр. разработват нов модел на предсказващо кодиране на дихателната мозъчна връзка, при който дишането ритмично модулира както локалното, така и глобалното невронно укрепване. Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Нов преглед на повече от дузина предишни изследвания с изображения на мозъка на гризачи, маймуни и хора показва, че актът на дишане оказва съществено, ритмично влияние върху възприятието, емоциите и когнитивните способности, до голяма степен чрез пряка модулация на невронните колебания.

„Вдишайте… Издишайте…“ Или: „поемете дълбоко въздух и пребройте до десет“. Успокояващият ефект на дишането в стресови ситуации е концепция, която повечето от нас са срещали преди. Сега професор Мика Алън (Micah Allen) от катедрата по клинична медицина в Университета в Орхус се доближи една стъпка по-близо до разбирането как самият акт на дишане оформя нашия мозък.

"Открихме, че при много различни видове задачи и животни мозъчните ритми са тясно свързани с ритъма на нашето дишане", разказва проф. Алън.

Ние сме по-чувствителни към външния свят, когато вдишваме, а мозъкът се настройва повече, когато издишваме, обяснява водещият автор на проучването проф. Алън. Това съвпада и с начина, по който някои екстремни спортове използват дишането, например професионалните стрелци са обучени да натискат спусъка в края на издишването, пояснява ученият.

"Изследването показва, че мозъкът и дишането са тясно свързани по начин, който далеч надхвърля оцеляването и всъщност оказва влияние върху нашите емоции, вниманието ни и начина, по който възприемаме външния свят", подчертава  проф. Алън.

"Нашият модел показва, че в мозъка има общ механизъм, който свързва ритъма на дишането с тези събития."

Разбирането на начина, по който дишането оформя мозъка ни, а оттам и настроението, мислите и поведението ни, е важна цел за по-успешното предотвратяване и лечение на психичните заболявания.

"Трудното дишане е свързано с много голямо увеличение на риска от разстройства на настроението като тревожност и депресия", заявява професор Алън.

Дишането, респираторните заболявания и психиатричните разстройства са тясно свързани според авторите на новото изследване.

"Нашето изследване повдига възможността следващите методи за лечение на тези разстройства да бъдат намерени в разработването на нови начини за пренастройване на ритмите на мозъка и тялото, а не в изолираното лечение на всяко от тях."

Стабилизирането на ума ни чрез дишане е добре позната и използвана тактика в много традиции като йога и медитация.

Изследването хвърля светлина върху това как мозъкът прави това възможно. То показва, че в мозъка има три пътя, които контролират това взаимодействие между дишането и мозъчната дейност.

То също така показва, че нашият модел на дишане прави мозъка по-възбудим, което означава, че е по-вероятно невроните да се задействат по време на определени моменти от дишането

Работата на екипа ще продължи като надграждат и тестват различни части от своя модел.

Справка: M. Allen et al. 2022. Respiratory rhythms of the predictive mind. Psychological Review, in press; doi: 10.1037/rev0000391

Източник: Breathing Impacts Our Emotions, Attention and Cognition, Scientists Say, Sci.News.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.