29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Доказаха, че психеделичните дроги могат да ремонтират невронните мрежи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юни 2018 в 00:15 100140

Учени получиха доказателства, че психеделичните дроги имат свойства, които променят физически човешкия мозък.

Последните изследвания, публикувани в Cell Reports, разкриват, че психеделичните дроги, а именно DOI, DMT и LSD, могат да променят мозъчните клетки при мишки и мухи така че се увеличава възможността невроните да сДендрите на ларвите Drosophila в различни стадии на развитие и (от ляво на дясно) при контролно състояние, ефектът на DPI и LSD разклонят и да се свържат помежду си.

Изследването подкрепя теорията, че психеделиците могат да бъдат полезни при състояния като депресия и тревожност, както и с посттравматичното стресово разстройство и пристрастявания.

"Това са някои от най-мощните съединения, за които е известно, че оказват влияние върху мозъчните функции, за мен е много очевидно, че трябва да разберем как работят", обяснява Дейвид Е. Олсън (David E. Olson), водещ автор на изследването.

Убеждението, че химическият дисбаланс причинява депресия, е широко разпространено, но новите доказателства показват, че депресията се проявява в резултат на промени в структурата на мозъчните вериги или мозъчна атрофия. Това обаче не означава, че невроните се унищожават по време на периоди на депресия, а че невроните се свиват и връзката между тях е по-малка.

Дендрите на ларвите на Drosophila в различни стадии на развитие и (от ляво на дясно) при контролно състояние, ефект на DОI и LSD. Ly et al. / Cell Reports 2018

Психеделичните лекарства подобряват връзките на невроните

При малки микродози психеделиците предизвикват нов растеж в невритите - мостовете между невроните, които позволяват вътрешните комуникации.

Екипът работи с различни дроги, променящи съзнанието, с различни дози в серия от тестове както върху култивирани клетки, така и върху живи животни - плъхове, Drosophila (плодови мухи) и рибки зебра.

Резултатите варират в различните тестове, но в изследването като цяло показва, че психеделиците увеличават броя на дендритите или разклоненията между клетките, както и увеличават плътността на дендритните в гръбначния мозък и синапсите. Всички тези структури играят важна роля в комуникационните канали на мозъка.

В някои случаи "пренавиването" на мозъка е продължава по-дълго, отколкото обикновено се очаква от ефектът от дрогата.

Ефектите на дрогите и една контрола (VEH) върху невроните. (Ly et al., CC BY-ND)

"Хората отдавна предполагат, че психеделиците са способни да променят невронната структура, но това е първото проучване, което ясно и недвусмислено подкрепя тази хипотеза", коментира Олсън.

"Това, което е наистина вълнуващо е, че психеделиците изглежда имат същите ефекти като от кетамина".

Нещо повече, някои от психеделичните дроги, които Олсън и неговите колеги изследват като LSD, се доказват като по-мощни и ефикасни от кетамина при стимулиране на връзките между невроните.

В тестовете не са включени човешки клетки, но фактът, че ефектът се наблюдава при невроните от различни видове под микроскоп и че екипът може да обясни генетичния път на механизма, дава основание да се  предположи, че това може да работи и върху човешкия мозък.

Изследователите планират да проучат дали тези психеделични дроги могат да се използват за подобряване на пластичността на мозъка - способността му да се възстановява - без свързаните с това халюцинации или други странични ефекти.

Това ще изисква по-задълбочено изследване как тези вещества засягат мозъка и по-специално кои биологични пътища включват и кои протеини произвеждат.

Преди да може да се създадат съединения, подходящи за лечение, изследователите казват, че трябва да се уверим, че нямат неблагоприятни ефекти върху невронни мрежи.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.