Доклад: Как работят фабриките за прогноза на времето?

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 май 2021 в 00:04 1930 0

Кредит Pixnio

Доклад на тема "Как работят фабриките за прогноза на времето" ще изнесе доц. д-р Гергана Герова от Катедрата метеорология и геофизика към Физическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски“.

Лекцията ще се проведе в четвъртък, 13.05.2021, 16:15 ч., онлайн.

През 1922 г. Люис Ричардсън публикува първия опит за числена прогноза на времето, прилагайки идеитеразвити от Бьоркнес в статията му “Задачата за прогноза на времето от гледна точка на математиката и механиката” (1904).

В тази статия Бьоркнес формулира уравненията на времето, които Ричардсон решава. На Ричардсон принадлежи и идеята за „Фабрика за прогнози“ - сграда с огромен централен купол и стени, изрисувани, за да се образува карта на земното кълбо. Ричардсън пресмята, че ще е
необходим персонал от 64 000 човека, за да се изчислят промените на времето толкова бързо, колкото се случват. Днес идеите на Ричардсън са част от ежедневието и в тази лекция ще се запознаем със съвременните “фабрики за прогноза на времето” и тяхното развитие през последните сто години. Ще си отговорим на въпроса колко точни са числените прогнози на времето - какво ще е времето утре, след месец и година?

За да се присъедините към срещата, използвайте следната връзка (не е нужен скайп
клиент - може и през браузър):

https://join.skype.com/KhMMXJF3U0rX

Всички заинтересовани са добре дошли!

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !