Доц. Евгения Великова разказва какво ще представлява Центърът за върхови постижения

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2018 в 12:24 9576 1

Проектът „Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото (УНИТе)“ ще получи финансиране от близо 30 млн. лв. за изграждане на Център за върхови постижения (ЦВП) в приоритетна област "Информатика и информационни и комуникационни технологии" (ИИКТ) на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Пет български университета ще си партнират в проекта УНИТе - Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Технически университет - София, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

Разговаряме с доц. Евгения Великова, която е координатор на проекта.

Какво представлява проектът?

Проектът цели да се изгради център за върхови постижения. Първо трябва да се изгради база на центъра, а тя ще бъде разпределена между всички партньори. Тоест, базата не е само при нас, а също и в Техническия университет, където ще се ремонтира наличната сграда. В Шумен, Русе и Бургас също ще се ремонтират сгради, само при нас ще имаме строеж на нова сграда. Освен това, навсякъде ще има техника. Във всички тези ремонтирани и пострени сгради ще има техника, която ще бъде общо свързана и ще бъде едно логически голямо технологично нещо.

Каква ще бъде техниката?

Голяма и модерна. Хубавото на този център е, че ще има изнесени звена навсякъде в България. Там, освен да общуват, учените ще могат да работят виртуално, а освен това, когато възникнат задачи, проблеми от практиката, от бизнеса, те ще може да се ориентират конкретно към специалистите по места. В Русе, например, имаме много добра връзка със Стопанската камара. Бургас – с бизнеса в южния район на областта.

Тоест самият център ще работи много тясно с бизнеса?

Самата програма, според проектните предложения, предвижда да се прави върхова наука, но тя трябва е ориентирана към развитието на бизнеса. Цялата оперативна програма, както беше построеня, заданието беше да се акцентира върху това, че ще се осъществява връзка с бизнеса във всякакъв смисъл.

Какво ще работи самият център след изграждането на сгради, ремонти и т.н.?

Ще изработва научна продукция. Освен това във връзка с бизнеса ще се помага за прилагане на всякакви иновации, които са свързани с бизнеса и от които има нужда бизнесът.

Студентите ще могат ли да работят там?

Да. Ще могат да работят по две линии - като се включват в научните програми, а освен това е предвидена и помощ за стартъпи.

Има ли вече някакви идеи какви иновации и програми ще работят, ще се прилагат? Кои са най-интересните?

Имаме 9 пакета научни програми. Всичките са интересни в един или друг аспект. Всичките са интерсни и засягат развитие на хардуер, на софтуер, на комуникации във връзка с най-високи научни постижения. За всеки един от тези 9 пакета има група в различните университети, в някои университети има повече от една група, която работи по тях.

Тоест то ще се работи, но и тясно свързано, както пише тук по една от темите и с ИКТ индустрията.

Да, естествено. Те са ни партньори, асоциирани партньори.

Кои организации?

Имаме много. 20.

Много. От IT бизнеса?

Да, но това казвам, че имаме освен от IT Бизнеса имаме и Русенската стопанска камара, която е обединение. Имаме и още разни други, които са обединения, не конкретни фирми. Имаме и конкретни фирми.

ИКТ индустрията ще залага някакви поръчки?

В прав текст това не е така, защото това би означавало стопанска дейност. Тоест, няма да възлагат поръчки и да извършваме поръчки, не е предприятие в такъв смисъл. Ако имат някаква интересна задача, която трябва да се реши, сядаме, решаваме я съвместно. По самата програма пише, че те могат да се ползват с предимство резултатите на нашата научна дейност. Имаме и други държавни организации, които са асоциирани партньори. Точно целта е, че при тях изникват интересни задачи, не само от тяхна гледна точка, те са интересни и за студентите. По-добре да има някои, които да решават такива научни задачи, отколкото да няма.

Ако Вие, да кажем, решите някаква научна задача и тя е интересна за бизнеса, вие ще я предоставяте на бизнеса безплатно или бизнесът трябва да си плаща?

Още не знам как ще стане. Ние в момента сме в началото, има си правила за запазване на интелектуалната собственост, патенти и други такива неща.

Тоест, ако откривате такива неща, те ще си бъдат на центъра?

Да. На целия център, който е обединение на 5 университета.

Колко човека ще работят по проекта или колко очаквате да работят? Ще рабтите ли с чужди партньори?

Имаме асоциирани партньори, които са от чужбина. От европейски организации.

От проекта ли ще се плаща на учените?

На част от учените, да. По-нататък се очаква въпросните съвместни разработки, патенти и други такива в някакъв момент да позволят кандидатстване в други проектни схени, вече конкретно за изработки на други неща, да позволят да идват и други пари в центъра, а не само от този проект. Тоест, целта е в края на тези 6 години да имаме някакъв поток от средства въз основа на реалзирана и натрупана дейност преди това.

Тоест, след тези 6 години на започне той да се издържа?

Да, де факто – да.

А такива центрове има ли в рамките на ЕС?

Има. При нас е за първи път.

Имаше така много докладвания от други държави, особено в Източна Европа, които са направили такива центрове и след това, като приключи 6-годишният период се оказват едни празни сгради, в които никой не развива дейност.

Да, но плюсът при нас е, че ние сме университет. В университета винаги има движение на хора. Ако искате сградата да бъде пълна, я сложете близо до университет и позволете на университета да я позлва. Винаги в университетите се намират хора, които имат нужда от пространство за наука. Освен това, винаги се обменят студенти. Всяка година, въпреки че все на нас са ни студенти, те са различни и всички те имат нужда, който желае – не всички, не казвам на 100%, 10% да е, пак може да викаме „ура“. Дори 1% да се интересуват от наука пак е добре, но те трябва да има къде да се заинтересуват от наука, да видят къде се прави наука, да видят какво значи да се прави наука. Да отидат да поработят малко с учените и тогава да бъдат така да се каже завербувани за науката.

Колко учени ще извършват тази дейност?

В един момент се очакват да 100 чавека в някакъв смисъл учени да са съпричастни с центъра, но не изцяло творческата им дейност да е свързана с центъра. Пак казвам, не 100 човека на пълен работен ден.

Иначе участниците в проекта са преподаватели в съответните университети?

Да. Ние сме подали научен екип, който е над 160-170 човека.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

1

mgmS

27.03 2018 в 09:11

Какви невероятни глупости.