Двойка динозаври са загинали по време на ухажване

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 април 2015 в 08:31 4629 0

Динозавърската двойка "Ромео и Жулиета". Илюстрация: Scott Persons, University of Alberta

Палеонтолози от Университета на Албърта са установили, че намерените два овираптора от преди 75 милиона години в Китай, са загинали в момент, когато мъжкият е ухажвал женската. Най-вероятно, динозаврите са умрели заедно, заради което учените ги нарекли "'Ромео и Жулиета". Откритието е докладвано в Discovery News, съобщава Live Science.

"Определянето на пола на динозавър е много трудно", казва Скот Пърсънс (Scott Persons), водещ автор на изследването. "Заради меките тъкани, [половите органи] рядко се фосилизират, вкаменелостите на динозаврите обикновено не дават преки доказателства за това дали са мъжки или женски."

Вместо това, новото изследване се фокусира върху косвени доказателства. Съвременните птици, живите потомци на динозаврите, често показват полов диморфизъм в структурата си. Такива структури, подобни на опашките на пауните, гребените на петлите или дългите пера на опашката на някои райски птици, се използват за привличане на партньори и почти винаги са много по-големи при самците, които ухажват, отколкото при самките, които правят избора.

Още през 2011 г., Пърсънс и колегите му публикуват изследвания на опашките на група подобни на птици динозаври наречени овираптори. Въпреки че, овирапторите не летят, според изследването, те имат опашки от дълги пера. 

Скот Пърсънс с фосила на двойката овираптори. Снимка: Scott Persons, University of Alberta

"Нашата теория", обяснява Пърсънс, "е, че тези големи пера са били използвани за същата цел като перата на много съвременни наземни птици, като пуйки, пауни и прерийни птици: те са използвани за засилване на ефекта на ухажването, според моя анализ. Скелетите на опашката подкрепя тази теория, защото те показват адаптации на едновременно висока гъвкавост на опашката и развита опашна мускулатура - две черти, които биха помогнали на овирапторите да се перчат с ветрилообразната си опашка в един танц за чифтосване".

"Открихме, че и двата овираптора са приблизително един и същи размер, на една и съща възраст, както и са почти идентични във всички анатомични белези", Ромео "има големи и специално оформени опашни кости", е заявил Пърсънс. "Това показва, че има по-голям капацитет за ухажване и вероятно е самец."

"Жулиета", друга друга страна, има опашни кости, които са по-къси и по-просто устроени, което предполага по-малка способност да поддържа големи пера, тоест "Жулиета" е женска, според изследователите.

Що се отнася до това, какво се е случило с двойката в пустинята, докато са се отдавали на романтични занимания, вероятно голяма пясъчна дюна изведнъж се стоварила върху тях, запазвайки двойката за почти вечни времена.

Двойката овираптори от периода Креда е открита в пустинята Гоби, вътрешна Монголия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !