Едно от първите огнища на Covid извън Азия показва обещаващ дългосрочен имунитет

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2021 в 00:00 6945 0

Изглед от Vo 'Vecchio през 2019 г. Кредит: Threecharlie / Wikimedia

В началото на 2020 г., време, което изглежда като преди пет живота, малък италиански град, наречен Во' (Vo'), се бори с огнище на COVID-19.

Во' е град в провинция Падуа в италианския регион Венето, разположена на около 50 километра западно от Венеция и на около 20 километра югозападно от Падуа.

През февруари в Италия вече е потвърден първия случай на SARS-CoV-2 извън Азия, така че здравните власти са били готови да започнат да действат.

Кметът (който едновременно е и фармацевт на града) нарежда строг локдаун и губернаторът изисква тестване на целия град от 3270 души. Пътищата са блокирани и са изпратени войници, които да спрат хората да излизат от града.

Сега положението е много по-различно. Знаем, че вирусът може да пътува във въздуха в лошо проветриви помещения - не само с ръкостискане или бутоните на асансьора. Разполагаме с множество ефективни ваксини, заедно с напълно нови варианти, които са още по-вирулентни.

Но макар нещата да са се променили, малкият град Во' все още помага на учените да разберат този вирус и как телата ни реагират на него.

След кампаниите за масово тестване през февруари и март 2020 г., учените отново тестват по-голямата част от населението на Во' за антитела срещу SARS-CoV-2 през май 2020 г. Те откриват, че около 3,5% от населението (около 100 души) са били заразени в някакъв момент в миналото.

През ноември 2020 г. продължават наблюдението и предлагат на всички, които са имали положителен тест за антитела или PCR, да си направят нов тест за антитела, за да се разбере кой все още има антитела срещу вируса.

Команда обнаружила, что 98,8% людей, у которых был положительный результат теста в мае 2020 года, все еще реагировали хотя бы на один тип антигена в ноябре, а это означает, что антитела сохранялись не менее шести месяцев - скорее всего, ближе к девяти с того момента, когда они впервые появились зараженный.

Екипът установява, че 98,8% от хората, които са имали положителен тест през май 2020 г., все още реагират на поне един тип антиген през ноември, което означава, че антителата са се задържали в продължение на поне шест месеца - по-точно близо девет месеца от времето, когато са били заразени.

„Не открихме доказателства, че нивата на антитела между симптоматични и асимптоматични инфекции се различават значително, което предполага, че силата на имунния отговор не зависи от симптомите и тежестта на инфекцията“, отбелязва водещият автор Илария Доригати (Ilaria Dorigatti) от Imperial College London.

"Нашето проучване обаче показва, че нивата на антителата варират, понякога значително, в зависимост от използвания тест. Това означава, че е необходимо повишено внимание при сравняване на оценките на нивата на инфекция в популация, получена в различни части на света с различни тестове и по различно време".

Както добре знаем досега, само малка част от случаите са симптоматични - много от хората в града не са знаели, че са заразени, докато не бъдат тествани.

Изследователите също така са тествали членове на семейството на заразените, така че са успели да проучат колко човека всяко заразено лице е вероятно да зарази.

Много интересно - тяхното моделиране предполага, че заразяването на 79% в населеното место е причинено само от 20% от инфекциите (поне с този вариант по това време). Ако сте били заразени с Во' в началото на пандемията, вероятността да предадете инфекция на член на семейството е била само един на всеки четири.

Това е значително по-ниско от репродуктивното число със стойност 3, което според учените се случва, когато не се предприемат действия за спиране на разпространението на вируса, така че това е неочакван резултат.

Това обаче е ситуация от реалния живот на много ранен етап от пандемията и е малко вероятно това, което се е случило с около 3000-те жители на Во' , да се съгласува идеално с огнища с различни варианти и различни популации.

„Подходът, използван за оценка на вероятността от предаване на SARS-CoV-2 в домакинството, предоставя полезна рамка за разбиране как демографските и епидемиологичните фактори влияят върху предаването в домакинствата“, заключава екипът в новия си доклад.

„Неотдавнашното откриване на нови, по-трансмисивни и по-тежки варианти на SARS-CoV-2 във Великобритания и другаде, засилва неотложността на подобряването на стратегиите за контрол, включително широко тестване и дигитално проследяване на контактите, за да се поддържа честотата на SARS-CoV-2 на ниски нива в световен мащаб".

Освен тези бъдещи проблеми, облекчение е да разберем, че хората на Во' все още имат антитела след толкова месеци.

Справка: Dorigatti, I., Lavezzo, E., Manuto, L. et al. SARS-CoV-2 antibody dynamics and transmission from community-wide serological testing in the Italian municipality of Vo’. Nat Commun 12, 4383 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-24622-7

Източник: One of The First Covid Hotspots Outside of Asia Shows Promising Long-Term Immunity, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !