Генно редактираните бебета вероятно ще имат и по-добра памет и способност да учат

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 февруари 2019 в 00:00 8726 1

Спорното решение за генетично редактиране на ембрионите на двете момичета, родени в Китай миналата година, вероятно е подобрило паметта и умствените им способности, показват нови изследвания.

Тази новина отново разтревожи научната общност, съобщава Big Think.

През ноември китайският учен Хъ Дзиенкуей (He Jiankui) съобщи, че е използвал инструмента CRISPR, за да редактира гените на ембрионите на две момичета.

Той заяви, че е блокирал ген, наречен CCR5, който позволява на хората да се заразяват с ХИВ, вирусът, който причинява СПИН.

Освен потенциалното предотвратяване на развитието на СПИН, последните проучвания сочат, че изключването на CCR5 може да направи мишките по-умни и да помогне на човешкия мозък да се възстановява от удари.

"Отговорът е вероятно „да”, това е повлияло на мозъците им", заяви пред MIT Technology Review Алчино Силва (Alcino J. Silva), невробиолог в Университета на Калифорния, Лос Анджелис, чиято лаборатория изучава ролята на гена CCR5 за паметта и когнитивните способности. "Най-простото тълкуване е, че тези мутации вероятно ще окажат влияние върху когнитивната функция на близнаците."

Китайският учен Хъ Дзиенкуей (He Jiankui)

Въпреки всички потенциални ползи, научната общност почти единодушно осъди този ход, който обикновено се описва като преждевременно използване на технологии, чиито физиологични и философски последствия върху човешкия живот остават неясни. Когато Силва научава, че е използван CRISPR, за да изключи гена CCR5, реакцията му бе "интуитивно отвращение и тъга".

"Изведнъж осъзнах, "О, по дяволите, те наистина насериозно приемат тези глупости", споделя изследователят пред MIT Technology Review.

Дженифър Дудна. (Brittany Hosea-Small photo, 2019)

Дженифър Дудна (Jennifer Doudna), професор по химия и молекулярна и клетъчна биология в Калифорнийския университет в Бъркли и един от откривателите на метода CRISPR, публикува през ноември изявление, в което се казва, че обществеността трябва да разгледа следните точки относно използването на технологията за редактиране на гени от китайския учен:

  1. Клиничният доклад не е публикуван в научната литература.
  2. Тъй като данните не са преразгледани, не може да се оцени точността на процеса на редактиране на гена.
  3. Работата, описана досега, потвърждава спешната необходимост да се ограничи използването на редактиране на гени в човешки ембриони в случаи, при които съществува ясна медицинска нужда и няма друг подходящ медицински подход, както се препоръчва от Националната академия на науките.

През 2017 г. Дудна разговаря с Big Think относно трудните регулаторни и философски въпроси, с които бихме могли да се сблъкаме скоро, ако генетичното проектиране на бебетата стане възможност за родителите.

Както каза Силва пред MIT Technology Review, този вид селективно редактиране на гени има последствия не само за родителите и децата им, но и за обществото като цяло:

"Може би е възможно в един момент в бъдеще да успеем да увеличим средния коефициент на интелигентност на населението? Не бих бил учен, ако кажа "не". Работата при мишките показва, че отговорът може да е „да”. Ние просто не знаем какви ще са последствията. Още не сме готови за това”.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

24.02 2019 в 14:17

Няма лошо да се проведе най-после общественият дебат по въпроса.

Ама от всичко което излезе в медиите по въпроса - вероятно НЯМА генно-редактирани бебета. Има китайско менте.