Гигантска черна дупка има редица свойства, озадачаващи учените

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 17:33 5709 1

Кредит ESA/Hubble, L. Calçada (ESO)

Концепция на художник, показваща как ще изглеждат високоскоростни струи от супермасивна черна дупка.

Гигантска черна дупка, образувана необичайно рано след Големия взрив, CID-947, е открита в съвместно изследване от обсерваторията Кек на Хавай, рентгеновия космически телескоп на НАСА Chandra и космическия телескоп на ЕКА XMM-Newton.

Статията, описваща черната дупка CID-947, която се отличава с тези необичайни характеристики е излязла днес в списания Science, съобщава сайтът Space.com.

CID-947 e еднa от най-масивните черни дупки, наблюдавани някога от астрономите. Възрастта й е определена на 11.7 млрд година - т. е., само 2 млрд години след Големия взрив, в една млада Вселена. Много бързото движение на газовия поток в краищата на черната дупка позволява да се оцени масата й като еквивалентна на 7 милиарда слънца.

Най-невероятното е, че галактиката, обграждаща CID-947, е само 10 пъти по-масивна. Това е много странно: всички намерени досега черни дупки в центровете на различни галактики (включително нашия Млечен път) са имали маси 0.2-0.5% от масата на своите галактики. При CID-947 съотношението е цели 10%. Преди се смяташе, че подобни проценти са невъзможни, тъй като черната дупка трябва да расте заедно с галактиката, с една и съща скорост. Сега тази гледна точка изглежда, ще трябва да се преразгледа.

И сякаш това не е достатъчно, но има и още странности. CID-947 вече е достигнала пределите на своя растеж, но в околната галактиката продължават да се раждат звезди. Досега, това също се е смятало за невъзможно, тъй като излъчването на черната дупка и окръжаващите я газови потоци на теория би трябвало да предотвратяват раждането на нови звезди.

Астрономите са били изненадани от всички тези неочаквани характеристики на черната дупка, още повече, че търсели обикновени черни дупки. "Нашият проект бе насочен за търсене на черни дупки среден размер, намиращи се в типични съвременни галактики. Намирането на такъв гигант бе истински шок", - коментира Мегън Ъри (C. Megan Urry) от университета Йейл, съавтор на изследването.

Когато учените от проекта установили тези странности на CID-947, се консултирали с външни експерти, за да проверят получените резултати. Оказало се, че всичко е наред.

Напомняме ви, че наскоро в нашата собствена галактика се събуди гигантска черна дупка в съзвездието Лебед, на 8 хиляди светлинни години от нас. Но няма страшно - и да ни погълне, може дори да не забележим според една скорошна хипшотеза.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2015 в 23:13

Mislya, Che ima nyakakva greshka v poryadacite pri izpisanoto pod snimkata razstoyanie ot 22 mlrd svetlinni godini. Ne e vazmozhno da se nablyudava obekt na takova razstoyanie pri vazrast na Vselenata ot 13,7 mlrd godini!