Гигантските саламандри - "живи фосили" са на ръба на изчезването (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 май 2018 в 13:09 13239 0

Кредит Asian Scientist

Китайският гигантски саламандър със своите 1,8 метра дължина и тегло 63 килограма са най-големите съвременни земноводни. Техните предци са бродили по Земята през последните 170 милиона години, но днешният вид Andrias davidianus някога в изобилие в цял Китай, но сега е на път да изчезне.

Търсенето на саламандърско месо през 70-те години на миналия век, съчетано с унищожаването на техните местообитания, намали с 80% популацията им през последните 50 години.

"Свръхексплоатацията на тези изключителни животни за храна от човека има катастрофален ефект върху техния брой в дивата природа за невероятно кратък период от време", заяви Самуел Торвей (Samuel Turvey) от Ломдонското зоологическо общество (Zoological Society of London) предава phys.org.

Изследователи проучват 97 бивши местообитания в течение на четири години и не успяват да потвърдят наличието на саламандри на тези места. Това, което откриват, е още по-обезсърчително - на почти една четвърт от обектите има незаконни капани, куки и доказателства за извършването на лов с електричество и отрова.

Във друго изследване зоолозите с помощта на тъканни проби и генетични анализи установяват, че китайският гигантски саламандър не е един вид, а поне пет. За съжаление мерките, предназначени да спасят видовете, биха могли да допринесат за тяхното изчезване. Китай се захвана с интензивното отглеждане на гигантските саламандри с амбицията да достигнат предишното си количество, но китайците не отчетоха тези други видове. Въпреки най-добрите намерения, природозащитниците вероятно са развъждали видовете от река Хуанхъ заедно с местни популации, хибридизирайки и хомогенизирайки видовете.

Жив китайски гигантски саламандър от провинция Гуанси. Robert Murphy.

Резултатите не са напълно неочаквани. Andrias davidianus не може да се движи по сушата и да живее в различни несвързани речни системи, което благоприятства развитието на нови видове с течение на времето.

"Ние не бяхме изненадани да открием повече от един вид, както предполага едно по-ранно проучване, но мащабът на разнообразието - може би до осем вида - които бяха открити от анализите, бе неочакван за нас", заяви Джин Ше (Jing Che) от Института по Зоология Кунминг на Китайската академия на науките. 

Някои от петте вида вече може да са изчезнали в дивата природа. Изследователите казват, че откритието им подчертава значението на правилното идентифициране на видовете, особено когато става дума за развъждане и повторно въвеждане на застрашени видове. Напредъкът в генетичното тестване, класификацията и технологичната диференциация би могъл да запази други застращени видове.

Но дали е твърде късно за гигантските саламандри остава да се види. Изследователите твърдят, че запазването на популациите китайски гигантски саламандър при сегашното управление е малко вероятно, а да се прокарат незабавно защитни мерки също е малко вероятно, заключава Мадисън Дапчевич (Madison Dapcevich) в IFLScience.

И двете проучвания са публикувани в Current Biology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !