Градските пенсионери по-рядко страдат от деменция

Проучването, включващо десетки хиляди американци, свързва яснотата на ума в напреднала възраст с достъпността на образованието

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 декември 2017 в 00:00 4065 3

Кредит Gabriel Rocha/Flickr

Сравнявайки данните от две проучвания, обхващащи 16 000 възрастни американци, учените откриват, че деменция и други по-слаби когнитивни увреждания са по-често срещани в селските райони.

Изследването е публикувано в списание American Journal of Preventive Medicine.

Проучванията са проведени по една и съща методология през 2000 г. и 2010 г. Оказа се, че броят на хората, страдащи от деменция през тези 10 години намалява. Учените свързват това с инвестициите в развитието на средното образование, направени през първата половина на двадесети век. Проучването още веднъж потвърждава, че обучението спомага за запазването на ясен ум за по-дълго време.

В изследването на когнитивните навици от 2000 г. са включени 16 386 американци над 55 години, а през 2010 г. - 16 311. Учените са провели телефонно проучване, което включва 27 въпроси и прости задачи. Например, участниците бяха помолени да броят в обратен ред от 20 до 1 или да кажат антонима на думата "щедър". Деменция или близо до това състояние се определя за тези, които могат да отговорят на 6 или по-малко въпроса от 27-те. Ако човекът отговори на 7-11 въпроса, учените отбелязват, че има ниско или средно ниво на когнитивни нарушения. Също така, участниците в проучването съобщават за своята възраст, националност, присъствието на съпруг/съпруга, брой на децата и нивото на образование.

Сравнявайки резултатите от изследванията, учените установяват, че за десет години броят на тези, които са изкарали по-малко от шест точки в теста, е намалял. През 2000 г. броят на респондентите с деменция или състояние близко до нея е бил 7.1% сред селското население и 5.4% сред жителите на града. Слабо когнитивно увреждане е наблюдавано съответно при 19,8% и 15,9% от респондентите. През 2010 г. шест или по-малко точки имат 5,1% от селските пенсионери и 4,4% от градското население (16,5% и 14,9%, съответно, със слаби смущения).

Изследователите сравняват няколко фактора, за които се твърди, че са свързани с риск от деменция - възрастта на респондентите, тяхната националност, финансова сигурност, здравеопазване и образование. Последният се оказа най-влиятелният фактор, способен да защити интелекта. Деменцията е много по-слабо развита при тези, които са учили повече от 12 години. Учените посочват, че през 20-ти век средното образование става по-достъпно, така че общият брой на тези, които са преминали тази 12-годишна граница нараства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

15.12 2017 в 01:54

ХХІ век е, хич да не е. Анатомията и физиологията на мозъка, вече приличат на предложената от тебе ортопедия, колкото днешната физика - на Нютоновата.
Честно казано - не можах да дочета дописката. Стигаше ми "достъпът до образование", и закрих темата за себе си. Достъпът, разбира се, е важен. Но е безпредметен, ако структурата на конкретния мозък, не се нуждае от него. А мозъците, природно, не се нуждаят. Обратно - избягват го. Мисленето е крайно неизгодно енергетически, отсъствието му се награждава с възможно най-тежките и приятни наркотици - ендорфините. Процесът на, - обратно - наказва се с тежка умора, и физическите и проявления. А че понякога се налага - диалектика, кво да я правиш.
Реално тъпа публикация. За което е виновен не редактора на сайта, а аффторите на "изследването". По моему - номинацията на месеца за Шнобелова награда.

23293

2

Стефан

14.12 2017 в 19:07

По-дементно обяснение не намери ли?
Просто мислят повече. Мозъкът е като мускулите - каквото му тренираш - това и развива, и запазва по-дълго с напредването на възрастта. А двигателните функции на градските, се запазват по-слабо, отколкото на селските.
Виж, това, че и в америка вече са се появили британски учени, май е новост.

15914

1

поп Дръвчо

14.12 2017 в 11:30

Елементарно бе, Уотсън - градските пенсионери живеят по-кратко и умират от друго преди да изкуфеят.

Ама такъв е животът, все от нещо ще се мре.