Не отстъпвайте мястото си в трамвая на възрастните, вредно е за здравето им

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 октомври 2017 в 12:12 8661 1

Кредит San Francisco Municipal Transportation Agency

Като предлагаме мястото си в транспорта на възрастните хора, всъщност вредим на тяхното здраве.

Увеличаването на физическата активност може да намали разходите за социални грижи, показва изследване, публикувано в British Medical Journal, ръководено от ортопедичния хирург Скарет Макнали (Scarlett McNally).

Учените твърдят, че последиците от застаряването често се бърка с липсата на физическа активност .

Цифрите показват, че една четвърт от жените и 20% от мъжете в доклада за Великобритания не нямат никаква физическа активност, да не говорим за препоръчителните минимално 150 минути на седмица за поддържане на здравето, пише в сайта на Оксфордския университет.

Авторите посочват доказателства, показващи, че хората на средна възраст и по-възрастните "могат да подобрят своето физическо състояние и да се подмладят средно с едно десетилетие с помощта на редовни физически упражнения". Освен това, наскоро публикуваме изследване, доказващо, че физическата активмност подобрява когнитивните (познавателните) способности и намалява риска от деменция (вж "Най-доброто упражнение за мозъка, според учените").

"Ние трябва да насърчаваме активността с напредването на възрастта, а не да ги поощряваме да си почиват - подчертава професор Муир Грей (Muir Gray), член на екипа. - "И помислете внимателно преди отстъпите мястото си в автобуса или влака на възрастен човек - да постоят прави е чудесно упражнение за тях".

Преобладаващата нагласа, че тренировките са за младите хора, докато по-възрастните хора трябва да бъдат насърчавани да се отпуснат "трябва да бъде оспорено," пишат авторите. "Упражнения, групови разходки, градинарство, готварски и доброволчески клубове - всичко това е добре на здравето и благосъстоянието на хората от всички възрасти".



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

1

Божо

20.10 2017 в 16:10

Тия аФтУри случайно да знаят, че ходенето е полезно, но стоенето на едно място е вредно даже и за млади хора. Да не говорим, че при движението на превозното средство, възрастните могат да се контузят много лесно.