09 юли 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-доброто упражнение за мозъка, според учените

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 май 2017 в 00:00 211210
Снимка: Pixabay

"Искате ли най-естественият начин да повдигне настроението ви, да подобри на паметта ви, а и да защити вашия мозък срещу свързания с възрастта когнитивен упадък?

Размърдайте се!" - призовава Ерин Бродуин (Erin Brodwin) от Tech Insider.

Множество последни изследвания, включително две нови проучвания, публикувани тази пролет, показват, че всякакъв вид активност, която повишава сърдечния ритъм и ви кара да се изпотите за продължителен период от време - известни като аеробни упражнения - има значително, предимно положително въздействие върху мозъка.

"Аеробните упражнения са ключът за главата ви, както е и за сърцето ви", пишат авторите на скорошна статия в блог на Harvard Medical School - "Разум и настроение".

Докато някои от ползите - като повдигане на настроението - може да се проявят веднага, няколко минути след изпотяващо колоездене, за други - като подобряването на паметта - може да са нужни няколко седмици. Това означава, че най-добрият фитнес за ума са аеробни упражнения, които може да правите редовно и последователно в продължение на най-малко 45 минути.

В зависимост от ефекта, който търсите, може да добавите ежедневно бързо ходене или джогинг. Едно пилотно проучване при хора с тежка депресия установява, че само 30 минути ходене на бягащата пътека в продължение на 10 последователни дни е "достатъчно, за да се получи клинично и статистически значимо намаляване на депресията". Аеробните тренировки също могат да помогнат на хората, които не страдат от клинична депресия, за да се чувстват по-малко притеснени, като помага да се намалят нивата на естествените хормони на стреса в организма като адреналин и кортизол, според скорошно проучване в Journal of Physical Therapy Science. 

Ако сте над 50 години, друго изследване, публикувано миналия месец в British Journal, показва, че най-добрите резултати идват от комбинирането на аеробни упражнения и упражнения за издържливост, които може да включват всякакви интервални тренировки с висока интензивност като 7 минути тренировка, към динамичен комплекс йога упражнения, които могат да се смесят със силови пози като "планк" (дъска) и лицеви опори и танцувални движения. Друго проучване, публикувано на 3 май подкрепя това изследване, установявайки, че при хора на възраст между 60-88 г.,  ходенето в продължение на 30 минути, четири дни в седмицата  в продължение на 12 седмици дава отражение като засилва връзките в областта от мозъка, отговорна за паметта.

Снимка: Pixabay

Изследователите все още не могат да кажат със сигурност защо този вид упражнения изглежда подпомагат мозъка, но проучванията показват, че има нещо общо с повишения приток на кръв, който укрепва ума ни със свежа енергия и кислород. А едно скорошно проучване при по-възрастни жени, които са показвали потенциални симптоми на деменция установява, че аеробните упражнения са свързани с увеличаване на размера на хипокампуса, област на мозъка, участваща в ученето и паметта.

Джо Норти (Joe Northey) от Университета в Канбера, водещ автор на проучването, публикувано в British Journal, заявява, че изследването му показва, че всеки в добро здравословно състояние на възраст над 50 трябва да прави 45 минути до един час аеробни упражнения "колкото се може повече дни от седмицата".


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.