Кoи спортове удължават живота

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2016 в 11:25 28675 0

На базата на анализ на голям набор от медицински данни, учени установиха заниманията с кои спортове удължават живота, и кои - не.

Статията с резултатите от проучването, проведено от международен екип от учени, воден от Емануел Стаматакис (Emmanuel Stamatakis), доцент в Университета на Сидни, са публикувани в списание British Journal of Sports Medicine, разказва прессъобщението на университета.

За анализа са взети данните на 11 ежегодни медицински изследвания, проведени в Англия и Шотландия между 1994 г. и 2008. Общо са участвали в тях 80.3 хил. души по-стари от 30 години, със средна възраст 52 години. Шансовете за оцеляване за всеки човек се оценявали за времеви интервал средно девет години, през което време 8790 от тях умират по различни причини. В това число 1909 от случаите причината е сърдечно-съдово заболяване.

Анализът показа, че рискът от смърт по време на този период за хора, които редовно играят различни видове тенис, е по-ниска с 47%, за плувците - с 28 %, за занимаващите се с аеробика - 27 %, а за велосипедистите - с 15 %. 

При това вероятността да се умре конкретно от сърдечно-съдови заболявания сред тенисистите е по-ниска с 56%, при плувците - 41%, а сред хората, занимаващи се с аеробика - 36%. 

Зависимостта между заниманията с футбол, джогинг, спортно ходене и времето на смъртта не е отбелязана.

"Нашите открития предполагат, че е важно не само колко дълго и колко често се занимавате със спорт, но също така какви точно упражнения правите", коментира професор Стаматакис.

Той и колегите му ще продължат изследванията си, за да разберат конкретните механизми, заради които някои спортове удължават живота, докато други изглежда нямат такъв ефект.

Преди време бе установено, че 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа активност на седмица намалява риска от диабет с 26%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !