05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Може да тренираме пет пъти по-малко време и да подобрим здравето си (видео)

Една минута интензивен фитнес има сходен ефект на 50 минути умерени упражнения

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 април 2016 в 08:35 213260

Хората, които твърдят, че нямат време да тренират вече нямат никакво оправдание.

Ново проучване установи, че само 1 минута упражнения на границата на издръжливостта, разредени с още 9 минути леки упражнения, могат да заменят 50-минутна умерена тренировка - резултатът за сърдечно-съдовата система е един и същ, пише Live Science.

Изследването е на разположение на свободен достъп в PLoS ONE.

Интензивните упражнения са изключително ефективна стратегия за тренировка и за здравето, и за времето, според Мартин Джайбала (Martin Gibala), професор по кинезиология в канадския Университет Макмастър (McMaster University) и водещ автор на изследването.

Изследователите сравняват "спринтови интервални тренировки" (sprint interval training, SIT) с "непрекъснати тренировки с умерена интензивност (moderate-intensity continuous training, MICT), която се препоръчва в съвременните направления за общественото здраве. Канадски физиолози наблюдават ключови показатели за здравето, включително това как тялото регулира кръвната захар и кардио фитнес, съобщава Кurzweilai.net

Бърза интензивна vs. умерена тренировка

В експеримента участват общо 27 души, водещи заседнал начин на живот, които изпълняват или три седмици интензивни сесии, или умерени тренировки в продължение на 12 седмици, или са контролна група, която не се упражнява.

Част от групата се занимава по метода SIT, подлагайки се на три пъти по 20 секунди тренировка на границата на издръжливостта, като преди и след всеки интервал има 2-минутно загряване.

Друга част работи по класическия метод MICT на тренировки, който включва 45 минути непрекъснато въртене на педали при ~ 70%  от максимума. Преди тренировката се прави 2-минутно загряване, а след нея - 3 минути упражнения. 

Измерват се такива показатели за здравето като инсулиновата чувствителност и състоянието на сърцето.

След 12-те седмици на тренировки, резултатите са забележително подобни, въпреки че методът MICT изисква пет пъти повече физически упражнения и пет пъти по-голяма ангажираност на времето. По-конкретно, изследователите са установили забележително сходно подобрение от 19% на кардиореспираторното състояние, което се измерва с пиковото поглъщане на кислород (VO2 peak), консумирано от тялото за 30 секунди упражнения.

"Повечето хора се оплакват от липса на време като основна пречка пред физическата им активност," - отбелязва водещият автор на проучването Мартин Джайбала. - "Нашият подход показва, че може да изберете интервални интензивни тренировки, които по време ще бъдат по-ефективни, а по резултати - сравними с традиционните. Този основен принцип на тренировка се запазва, независимо от вида й. Бягането нагоре по стълбите в обедната почивка също може да осигури бърза и ефективна тренировка. Ползите за здравето са значителни."


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.