Гравитационни вълни изхвърлиха свръхмасивна черна дупка от центъра на галактиката й (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 май 2017 в 11:22 9193 0

Илюстрация: CXC/M. Weiss; X-ray: NASA/CXC/NRAO/D.-C. Kim; Optical: NASA/STScI

Свръхмасивните черни дупки обикновено са неподвижни обекти, намиращи се в центровете на повечето галактики. Но с помощта на данни от рентгеновата обсерватория на НАСА "Чандра", както и други телескопи, астрономите видяха нещо неочаквано - свръхмасивна черна дупка в движение.

Резултатите от наблюденията са публикувани в Astrophysical Journal, а препринт е достъпен на сървъра arXiv.

Тази черна дупка с маса от около 160 милиона пъти масата на нашето Слънце се намира в елиптична галактика на приблизително 3,9 милиарда светлинни години от Земята. Астрономите се интересуват от тези движещи се свръхмасивни черни дупки, тъй като те могат да разкрият повече за свойствата на тези загадъчни обекти, разказва phys.org.

Тази черна дупка може да "отскочи", когато две по-малки свръхмасивни черни дупки се сблъскат и сливат в една още по-голяма. Сблъсъкът генерира гравитационни вълни, които се разпространяват по-силно в една посока, отколкото други. По този начин новосформираната черна дупка може да бъде тласната в посока, обратна на направлението на по-силните гравитационни вълни. Този тласък ще избута черната дупка от центъра на галактиката, както е показано на илюстрацията.

Силата на тласъка зависи от скоростта и посоката на въртене на двете по-малки черни дупки, преди да се слеят. Информация за тези важни, но неуловими свойства може да бъде получена чрез изучаване на скоростта на изхвърлените черни дупки.

Лявото изображение във вмъкнатия прозорец е от данни на "Хъбъл", които показват две ярки точки в близост до центъра на галактиката. Едната от тях се намира в центъра на галактиката, а другата е на около 3000 светлинни години от първата. Последният източник показва свойствата на отместена супермасивна черна дупка и нейната позиция съответства с източника на ярко рентгеново излъчване, открито с помощта на "Chandra" (дясно изображение в прозореца).

Използвайки данни от SDSS (Sloan Digital Sky Survey) и телескопа Keck в Хавай, екипът определя, че растящата черна дупка, разположена близо, но видимо изместена от центъра на галактиката, има скорост, която е различна от галактическата. Посочените характеристики предполагат, че този източник представлява постоянно движеща се свръхмасивна черна дупка.

Галактиката-домакин на тази възможно изместена черна дупка също показва някои признаци на нарушения на външните области, което е индикация, че сливането между двете галактики е настъпило относително скоро.

Тъй като се смята, че обединяването на свръхмасивни черни дупки може да възникне при сливането на галактики, тази информация подкрепя идеята за отместването на черната дупка.

Освен това в галактиката се наблюдава висока скорост на звездообразуване - няколко стотин пъти масата на Слънцето годишно. Това се съгласува с компютърните симулации, които прогнозират, че сливането на галактики, особено такива, които съдържат отместени черни дупки, повишават звездообразуването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !