И мишките извършват неосъзнати движения, когато са съсредоточени

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 септември 2019 в 00:28 1867 0

Кредит A. CHURCHLAND

При мишките, обучени да изпълнят задача, неосъзнатите странични движения предизвикват по-голяма нервна активност, отколкото самата задача.

В който и офис да влезете, че забележите потропване с пръсти, щракане на химикалки или въртене на други предмети в ръцете на служителите. Но не само хората извършват подобни странични дейности докато работят, мишките също. 

Още повече, тези на пръв поглед излишни движения имат дълбок ефект върху мозъчната активност на мишките, съобщават неврологът Ан Чърчленд (Anne Churchland) от лабораторията Cold Spring Harbor Laboratory в Ню Йорк и колегите й в списание Nature Neuroscience. Учените още не са сигурни какво означава тази мозъчна активност, но е възможно да формира мисленето. 

Учените тренират някои мишки да ближат улей, съответстващ на зона, от която идва щракане или светлина и за правилното познаване получават награда. За да започнат задачата си, мишките хващат дръжка и чакат сигнал. Докато мишките са съсредоточени в задачата си, учените използват няколко различни метода, за да определят поведението на нервните клетки в мозъка им. 

Едновременно с това, видеокамери и сензори, вградени под платформата, върху която се намират животните, отчитат всяко движение. 

Мишките сбръчкват нос, движат мустаците си и въртят предните си лапи, докато се съсредоточават да открият звука или светлината. Тези странични движения се изразяват и в активност на нервните клетки. Когато се премести мустак например, нервните клетки, отговорни за движението и осезанието, се активизират. Според математическите модели всички тези движения отключват голяма нервна активност, дори по-голяма от онази, необходима за самото изпълняване на дейността, съобщават учените.

Тези движения отразяват "неизвестните приоритети на животното", смятат изследователите. Една от възможните причини за тези несъзнателни движения и ефекта им върху мозъчната дейност, е че може би са част от процеса на мислене. 

Източник: Science news - Mice fidget. Those motions have big effects on their brains

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !