06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Има вредни и безвредни начини за използване на смартфоните

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 юли 2018 в 09:44 92891

Радиочестотните електромагнитни полета на смартфоните могат да имат неблагоприятно въздействие върху развитието на паметта на специфични области на мозъка при подрастващите.

Но това зависи как се използват мобилните телефони, сочат резултатите от едно проучване, включващо близо 700 тийнейджъри от Швейцария, цитирано от ScienceDaily.

Изследването, водено от Швейцарския тропически и обществен здравен институт (Swiss Tropical and Public Health Institute - Swiss TPH) е публикувано в понеделник, 23 юли 2018 г. в рецензираното списание Environmental Health Perspectives.

Все повече използваме мобилните устройства и безжичните комуникации, които разчитат на електромагнитни сигнали. Освен това, устройството често е в непосредствена близост до мозъка, и влиянието на радиовълните върху него е предмет на разгорещени спорове.

Новото проучване на Мартин Рьосли (Martin Röösli) и колегите му от Swiss TPH вероятно ще налее още масло в огъня.

Учените от швейцарския TPH вече са правили подобно изследване през 2015 г., но този път използват приблизително два пъти по-голяма извадка и по-точни модели на поглъщането на радиовълните от мозъчната тъкан, в зависимост от типа на устройството и неговия начин на употреба.

Според авторите това ще позволи да се оцени за пръв път кумулативния ефект на въздействието на радиовълните, използвайки епидемиологични методи. Извадката включва юноши на възраст от 12 до 17 години от училищата на немскоезичните кантони на Швейцария. Учените успяха да потвърдят по-надеждно резултатите си преди три години.

Активното използване на смартфони повече от една година оказва неблагоприятно влияние върху резултатите на подрастващите при тестове за "памет за предмети" (запаметяване на обекти и фигури). Тази форма на краткосрочната памет се осъществява в дясното полукълбо и влиянието на излъчванията на телефона се прояеяват по-очевидно при тези, които го държат от дясната страна на главата по време на разговор. Но, когато се използват други инструменти и услуги за безжична комуникация - sms-и, онлайн игри или само интернет - швейцарските учени не откриват кой знае какви значителни промени.

"Не е ясно как точно радиовълните могат потенциално да повлияят на процесите, които протичат в мозъка и като цяло, доколко са релевантни нашите резултати в дългосрочен план”, коментира Мартин Рьосли. „Може би потенциалният риск за мозъка може да бъде намален, като се използват за разговори слушалки или високоговорители - особено когато сигналът на мрежата е слаб и телефонът работи при максимален капацитет".


+ 0
- 0
че са вредни 3НАЕМ 4Е СА ВРЕДНИ ВСИ4КИ ДЖИЕСЕМИ
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.