Обезщетение за инвалидност от 800 евро заради "алергия" от телефони

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 август 2015 в 13:17 5955 2

Кадър от филма "Следите".

Съдът на френския град Тулуза е присъдил пенсия за инвалидност на жена, която твърди, че страда от изтощителна алергия от електромагнитните лъчения на битовата техника и мобилни телефони, съобщава френският The Local.

Жалбоподателката, Марин Ричард (Marine Richard) на 39, приветства решението като "пробив" за хората, страдащи от "електромагнитна свръхчувствителност" (Electromagnetic Hypersensitivity - EHS).

Това състояние не се признава за медицинско разстройството или някаква болест в повечето страни, включително Франция, но страдащите настояват, че наличието наблизо на мобилни телефони, Wi-Fi рутери, телевизори и т.н., причинява дискомфорт, а в някои случаи води до пълна нетрудоспособност. И въобще им съсипва живота.

Научните изследвания не са открили доказателства, свързващи електромагнитните излъчвания в представените симптоми - мравучкане, главоболие, умора, гадене или сърцебиене.

Марин, бивш продуцент на радиодокументалистика, заради своята алергия EHS избира самотен живот и се премества в планините в Югозападна Франция. Там живее без електричество и други комуникации в ремонтирана плевня - дори водата си взема от кладенец.

Въпреки че съдът на Тулуза признава, че състоянието на Ричард изисква тя да получава пенсия от около 800 евро за срок от три години, отказва да признае съществуването на болестното състояние EHS. Адвокатът на болната, Алис Тирасе (Alice Tirasse) заяви, че "решението на френския съд, създаде правен прецедент, който е важен за хиляди хора". "Това е пробив", допълни Ричард.

Световната здравна организация има определение за състоянието, съответстващо на EHS, но казва, че "връзката на симптомите с въздействието на електромагнитните лъчения няма никаква научна основа". В същото време в Швеция и Германия, електромагнитната свръхчувствителност се признава като професионално заболяване. Двойно "сляпо" проучване, по време на което и изследователят и участникът не знаят, че са изложени на електромагнитна радиация, не установи някаква връзка между появата на симптомите и електромагнитно излъчване. Много експерти смятат, че EHS е просто фобия.

Според някои лекари, в случая на "електромагнитната свръхчувствителност" се задейства ефекта ноцебо - обратният на плацебо ефекта, в който хората започват да се чувстват зле без никаква видима причина само мисълта за това, че са подложени на нещо вредно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2015 в 23:27

Прочее, хипохондрията и фобиите са съвсем традиционни медицински понятия, описани в литературата и в много здравни системи - включени в базовата медицинска помощ.

30.08 2015 в 23:25

Аз пък имам алергия от идиоти. Всекидневният контакт с тях ми причинява страдания и снижава в пъти работоспособността ми. Защо нямам право на пенсия по инвалидност?