Индустриалната революция прави пеперудите по-тъмни

Замърсяването е променило и цвета на молците

Катя Димитрова Последна промяна на 03 юни 2016 в 08:50 5851 0

Кредит http://www.sciencemag.org

Пъстрите молци се превръщат в недвусмислен пример за естествен подбор още през 19-век в Англия. След началото на индустриалната революция, замърсяването убива бледите лишеи по стволовете на дърветата и ги покрива в сажди.

В резултат на това бледо-сивата разцветка на редица насекоми бързо намалява и що се отнася до молците, рядък черен вариант увеличава броя си постоянно, благодарение на което те вече са по-добре замаскирани.

Едно нещо обаче все още не е ясно: Каква точно мутация е довела до появата на по-рано неизвестните тъмни молци? Според две проучвания, публикувани в Iflscience тази седмица, ген, наречен кортекс, и свързаната с него мутация, контролира потъмняването на крилата на пъстрия молец. Освен това, по същия ген, който потъмнява молци също цветове пеперуди.

Според проф. Айлик Сачъри (Ilik Saccheri) от университета в Ливърпул, „прескачащ ген“ вмъква в рамките на кортекса причината за промяната на цвета на молжите. „Скачащите гени“, наричани преносими елементи, са части от мобилните ДНК, които могат да променят своята позиция в генома и впоследствие да променят експресията на други гени. Генът кортекс помага за регулиране на клетъчното делене в насекомо реда Lepidoptera, която включва молци и пеперуди.

Включването на голям транспозон в кортекса е възникнало още през 1819, но е отнело близоо 30 години мутацията да стане достатъчно отличима, за да бъде забелязана. Първото документирано наблюдение на черния молец е през 1848 г. в Манчестър в северната част на Англия, въпреки че би могло и да се е появило незабелязано и малко преди това.

В друго проучване екип, ръководен от Никола Надо (Nicola Nadeau) от университета в Шефилд и Крис Джигинс (Chris Jiggins) от университета в Кембридж, е открил, че изразяването на кортекса варира с цветовото моделиране при пеперуди от вида Heliconius. Това означава, че генът, който почернява британски пеперуди, също влияе върху изключително ярки и цветни разновидности на тропическите пеперуди.

"Това, което е вълнуващо е, че това един и същ ген и в двата случая. При молците целта на мутацията е да се скрият от враговете, докато пеперудите разчитат на тъмното оцветяване, тъй като се нуждаят от ярки цветове, за да предупредят хищниците за своята токсичност“, казва Крис Джигинс.

Към ден днешен науката познава около 160 000 вида молци и близо 17 000 вида пеперуди, всеки от тях с различно оцветяване на крилата. Техните цветове и маркировки могат да обслужват различни функции: привличане на приятели, предупреждаване на „кандидат-хищниците“, замаскиране, регулиране на температурата и други.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !