29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изкуствено сърце се зарежда безжично, докато бие в гърдите на млад мъж (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 февруари 2019 в 10:51 43190

Първото изкуствено сърце, известно като вентрикуларно асистиращо устройство (ventricular assist device - VAD) е поставено в гърдите на пациент преди повече от 50 години и до днес е спасило безброй животи, включително и този на Исмаил Турсунов (Ismail Tursunov).

Случаят на 24-годишният мъж от Казахстан обаче е по-различен, тъй като неговоро сърце се зарежда безжично, елиминирайки една от най-големите причини за спиране на устройство, което не може да си позволи да откаже, разказва Futurism

Обикновено VAD се зареждат с кабел, излизащ от устройството през отвор в коремната кухина на пациента. Кабелът се свързва директно в контакт или към външна батерия. Налага се пациентите винаги да разполагат с допълнителни външни батерии, в случай на спиране на устройството, тъй като разполагат само с 15 минути да ги подменят, преди изкуственото им сърце да спре да бие. Отворът за кабела също е опасна зона за много потенциални инфекции, затова пациентите трябва да са особено внимателни.

Сърцето на Турсунов обаче, не се нуждае от кабел, благодарение на система за безжично зареждане, създадена от израелската технологична компания Leviticus Cardio. Системата се състои от индукционна бобина приемник, батрия и вътрешен контролер, които са имплантирани в гръдния кош на мъжа. Устройството може да работи до 8 часа с едно зареждане и когато се наложи да го зареди, Исмаил слага жилетка с вградена външна бобина, която зарежда вътрешната електромагнитно. 

Монитор на китката помага на мъжа да следи състоянието на сърцето си и когато батерията намалее или се получи друг проблем с функционирането на устройството, се активира вътрешна вибрираща аларма. За всеки случай изкуственото сърце има и система за кабелно зареждане, но на Турсунов не му се е налагало да я използва от операцията досега.

Нир Уриел (Nir Uriel), водещ експерт по системи VAD и директор на Центъра по сърдечна недостатъчност, трансплантации и механичен циркулаторен съпорт в Чикагския университет, който не е участвал в създаването на новата система, присъства на пресконференцията за представянето й и е доста развълнуван от изобретението. 

"Това е значително подобрение в качеството на живот на пациента", казва Уриел в прессъобщение. "Пациентът има свободата да извършва ежедневните си дейности без да се притеснява и да е свързан с кабел към източник на електричество и може да забрави за няколко часа, че е поддържан от ляво вентрикуларно асистиращо устройство. Това е нещо, което ние, медицинската общност, кардиолози, кардиохирурзи, VAD координатори и пациенти, сме желали от десетилетия", заключва той.  


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.