08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследваха уникален фосил на ембрион на гигантски рогат динозавър

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 август 2020 в 00:37 58990
Увеличение на черепа на ембриона на титанозавър. Снимка: Kundrat et al./Current Biology 2020

Ново изследване, публикувано в Current Biology, описва първият почти цял череп на ембрион на динозавър. Вълнуващото проучване носи ценна информация за развитието на завроподите, клас тревопасни динозаври, известни с изключително дългите си шии и опашки, малки глави и дебели крака. 

Учените смятат, че динозавърският ембрион най-вероятно е от титанозавър, група грамадни завроподи, кръстени на титаните - гигантски божества от древногръцката митология - която включва някои от най-големите гръбначни, бродили някога по Земята. 

"Малкият ембрион показва как една от най-големите групи динозаври, титанозаврите, изглеждат преди да се излюпят", разказва Мартин Кундрат (Martin Kundrat), автор на изследването и професор в Университета Павол Йозеф Шафарик в Словакия. "Няма съмнение, че най-интересната част беше да съберем "парчетата от пъзела", за да разберем посланието, идващо от миналото, от преди 80 милиона години. Преди се вълнувахме от скелетите на гигантски динозаври, но винаги е различно, когато погледнеш в яйцето на тези гиганти". 

Фосилизираните яйца на 80 милиона години са открити в Патагония преди около 25 години, място, където някога са живеели големите динозаври. Историята на фосила остава доста неясна, тъй като първоначално е нелегално изнесен от страната и продаден на един от съавторите на изследването Тери Манинг (Terry Manning). След като осъзнава колко важна е тази находка, той се съгласява да изпрати уникалния фосил обратно в Аржентина като част от палеонтологичното наследство на страната.

На изображението се вижда черепа на ембриона и реконструкция на главата (с добавени анимирани очи). Кредит: Kundrat et al./Current Biology 2020

Използвайки нова технология за сканиране, наречена синхротронна микротомография, учените от Университета Павол Йозеф Шафарик в Словакия и Университета Упсала в Швеция успяват да изучат в детайли вътрешната структура на костите, зъбите и меките тъкани на фосила. Този анализ е използван за създаването на реконструкция как би изглеждало животното преди да се излюпи. 

Сканирането открива малки зъби, скрити дълбоко в джобове в челюстта на ембриона. Учените намират и частично калцирани елементи от черепна кутия и изглежда останки от темпорални мускули отстрани на черепа. 

Учените откриват и редица неочаквани белези. Първо, ембрионът има бинокулярно зрение - очите имат способността да гледат в една и съща посока. Освен това зъбите на животното също се оказват изненадващи. Много съвременни яйцеснасящи гръбначни животни, като птици и крокодили, се излюпват с помощта на зъб, с който пробиват черупката. Но изглежда този вид динозавър е използвал друго средство - задебелен възлест израстък на носа си.

"Видът на лицето му беше най-изненадващ за мен", допълва Кундрат. "Предишните открития на черепи на титанозаври са оформили представите ни за изгледа на главите им, но яйцето изглежда различно. Очите, гледащи напред и този рог, излизащ от муцуната, прави общият му вид странен за това, което очакваме."

Източник: IFLScience - New Scans Reveal Most Detailed Look Yet At Sauropod Dinosaur Embryos


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.