Този динозавър може би е сменял перата си като съвременните пойни птици

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 юли 2020 в 09:05 5517 0

Кредит DURBED/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 3.0

Нов анализ на фосили предполага, че Microraptor, живял преди 120 години, е сменял перата си и е летял често.

Три необичайно къси пера, открити между фосилизираното оперение на динозавъра Microraptor, може би са първите доказателства за линеене на перата при вид, различен от птиците. Откритието предполага, че Microraptor, живял преди 120 милиона години, може би е сменял само няколко пера едновременно, подобно на съвременните пойни птици, което предполага, че е летял добре, се съобщава в публикацията в Current Biology

За разлика от много водни птици, съвременните пойни птици сменят само няколко пера едновременно, което им позволява успешно да търсят храна и да избягват хищници през цялата година. Късите пера на Microraptor формират малка празнина върху едно от четирите крила на динозавъра - което предполага, че линеенето е ставало последователно и на стъпки, смятат Йосеф Киат (Yosef Kiat) от Университета на Хайфа в Израел и колегите му.

Всички съвременни възрастни птици линеят поне веднъж годишно, за да подменят стари, увредени пера или да заменят яркото си лятно оперение за по-тъмно зимно. Генетичните възстановки на наследствени линии птици преди предполагат, че при птиците съществува линеене на стъпки от поне 70 милиона години и това е черта на общия предшественик на съвременните птици. Но това е първото фосилно доказателство за такова линеене при динозавър, който не е свързан с птиците. Така че учените обясняват, че откритието им праща произхода на линеенето на стъпки с още 50 милиона години назад във времето. 

Особената празнина (посочена от стрелката) в оперението на дясното предно крило на фосила на Microraptor е създадена от линеенето, а отдолу порастват три нови пера (оцветени в зелено, жълто и оранжево). Различните дължини на новите пера предполагат стратегия за линеене на сектори: най-дългото перо (червено) е напълно пораснало, докато другите нови пера са в различна степен на растеж. Най-старите, още неподменени пера са оцветени в розови, лилаво и синьо. Такова стъпаловидно линеене е позволявало на Microraptor да лети през цялата година. Кредит: Y. KIAT ET AL/CURRENT BIOLOGY 2020

Microraptor може би е един от първите летящи динозаври, в зависимост от това как дефинираме летенето. Предишни анализи предполагат, че този динозавър не просто се е спускал по въздуха от дърво на дърво, но е бил способен да излети от земята, използвайки крилата и задните си крака. 

Новите доказателства подкрепят това предположение, че "не само Microraptor е можел да лети, но е можел да лети добре и летенето е било неизменна част от живота му", обяснява палеонтологът Стив Брусати от Университета на Единбург, който не е част от изследването. Ученият добавя, че това прави Microraptor един от най-убедителните представители на динозавър, необвързан с птиците, който е можел да лети.

Източник: Science news - This dinosaur may have shed its feathers like modern songbirds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !