Как да се борим с големите пожари? С малки стратегически контролирани пожари

Ваня Милева Последна промяна на 23 януари 2020 в 00:00 4622 0

Американската служба по горите предписа изгаряне в калифорнийската национална гора Сиера. Кредит: US Forest Service

Екип от изследователи смята, че има начин да се справим с все по-интензивните пожари, но решението е много непопулярно.

„Нуждаем се от колосално разширяване на третирането с огън“, казва ръководителят на изследването Ребека Милър (Rebecca Miller).

Горските пожари винаги са били пагубни за екосистемите. Те са естествено явление в много части на света, но обезлесяването и изменението на климата влошават нещата, увеличавайки пожарите далеч над нормалните им нива.

Климатичните промени водят не само до суша, но и правят всичко по-сухо. Това означава, че много растения, които обикновено са влажни и не биха изгоряли лесно, са се превърнали в гориво, съдействайки за разпространението на огъня и правейки го по-мощен, отколкото би бил естествено.

Ефектът на това допълнително гориво се прояви ясно в катастрофалните австралийски горски пожари, които вече изгориха около 18,6 милиона хектара, унищожиха 5900 сгради и загинаха 30 души и над 1 млрд животни.

Сега авторите на новото проучване, публикувано в Nature Sustainability, смятат, че са намерили начин да ограничат ефекта от подобни пожари. Проучването е фокусирано върху района на Калифорния, но може да се приложи и за други засегнати от суша области, включително Австралия.

По същество авторите твърдят, че проактивната обработка на растителността (която включва малки, контролирани пожари) може значително да намали общата изгорена площ. Въпреки че това изглежда опасно, може да намали количеството на наличното гориво за неконтролираните пожари.

"Предписаните изгаряния са ефективни и безопасни", заяви съавторът на Крис Фийлд (Chris Field), директор на Института за околна среда на Станфорд и професор по интердисциплинарни изследвания на околната среда. „Калифорния трябва да премахне пречките за тяхното използване, за да избегнем по-опустошителни пожари.“

Усилията в борбата с пожарите в Калифорния са донякъде успешни, но също така водят до масивно натрупване на дърва и растително гориво в горите. Това означава, че когато пожарът излезе извън контрол, може да нарасне до ужасяващо големи мащаби.

Контролираните изгаряния, особено свързаните с намаляването на растителността, имат множество ефекти. Те осигуряват същите ползи за околната среда като природните пожари (като намаляване на разпространението на насекоми и увеличаване на разнообразието на видовете) и рядко излизат отвъд ограничената зона.

Проучването констатира, че за да се усети значителна разлика, Калифорния трябва да третира близо 20% от площта на щата - било то с контролирани пожари или намаляване на растителността. Калифорния вече прилага амбициозни мерки за контрол на пожарите, но препоръчителните мерки са още по-амбициозни.

Полезно, но непопулярно решение

Контролираните пожари са непопулярни, но могат да предизвикат положителна промяна. Кредит: USDA.

Проблемът обаче е, че вече никой не иска да прави контролирани пожари.

В интервюта с политици и правителствени служители изследователите установиха, че всички са крайно против риска да вземат решения заради законите - подпалвачите ще носят отговорност за всеки пожар, който излезе от контролираната зона, дори ако нетният ефект е положителен. Системата работи по контрапродуктивен начин, установиха изследователите.

По същество федералните служители не получават никаква награда, ако предписаните изгаряния са успешни и намалят площта на пожарите, но ще бъдат строго наказани за всеки инцидент, свързан с излезли извън контрол пожари. Така че може да има ситуация, при която нетната площ на пожарите е намалена, но когато един контролиран пожар причини незначителни, непредвидени щети - служителите все пак ще бъдат санкционирани.

Негативното обществено мнение също оказва голям натиск върху федералните агенции, което прави подходът още по-нежелан.

Контролираните пожари са почти традиционно решение, но стават все по-малко популярни. Прилагането на този подход би изисквало доста иновации - ако не от техническа страна, то определено от законодателна и организационна страна. По същество агенциите трябва да се реорганизират, за да могат да се справят с рисковете, особено когато са силно натежават положителни резултати. Това също трябва да се съобщава ефективно, така че общественото мнение да разбере общата картина и какво е заложено.

Можем само да се надяваме, че политиците могат да вземат правилното решение и да приложат тези промени. Това не е лесна задача, но може да се свърши. Заради климатичните промени това е по-важно от всякога.

„С увеличаването на катастрофалното въздействие на климата обществата все повече се нуждаят от иновации, за да запазят хората в безопасност“, коментира съавторът на изследването Катарин Мах (Katharine Mach), доцент в Университета на Маями и старши изследовател в Станфордската школа за науки за земята, енергетиката и околната среда по време на изследванията.

Справка: Barriers and enablers for prescribed burns for wildfire management in California. Rebecca K. Miller et al., Nature Sustainability, 20 January 2020

ИзточникThe key to avoiding massive wildfires? Small, strategic controlled fires, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !