Какво се случи в Европейската нощ на учените

Божан Божков Последна промяна на 02 октомври 2016 в 10:42 3583 0

Тази седмица за интересуващите се от наука имаше радостна новина – на 30.10.2016 се проведе Европейската нощ на учените – мероприятие, на което учени и „фенове“ можаха да се срещнат отблизо и на което имаше възможност да се видят някои от най-авангардните постижения на съвременната наука.

Радостно е, че скоро след Софийския фестивал на науката има ново мероприятие свързано с науката.

За разлика от Софийския фестивал, Нощта на учените се проведе в много градове – Габрово, Стара Загора, Варна и други. В София мероприятия свързани с Нощта имаше в София Тех Парк, Технически университет – София, Софийска астрономическа обсерватория, Агробиоинститут,  Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей, Музейко.

Друга разлика от Софийския  фестивал на науката е, че тук основно български учени демонстрираха постиженията си.

Тук накратко ще споделя със снимков материал впечатленията си от проявата в Тех-парка.

Самият Тех-парк е чудесно организиран, с добре оборудвани лаборатории със съвременна техника, както и красиви градинки и фонтани. Освен за раждане на добри идеи, Паркът е чудесно място за презентации, конференции и  други мероприятия свързани с науката.

В сградата, наречена Музей бяха основните презентации и лекции. Сградата е нова, още няма музейни експозиции, но като конферентна зала свърши чудесна работа.

Ето на какво реших да се спра в този разказ за  събитието:

 Момчетата от Робопартанс демонстрираха управляеми роботчета, изцяло сглобени от Лего части. Една чудесна идея, за привличане на интереса на най-малките ученици към роботиката. Момчетата споделиха, че най-малките робото-конструктури са едва втори клас.

Покрай сглобяването на роботите, децата усвояват много други умения, като пресмятане на прости геометрични задачи, програмиране на контролери и т.н., като най-важното е, че всичко става под формата на игра!


Програмата на Софийския университет св. Климент Охридски Космически предизвикателства още набира космически кадети. Повече информация – на страницата на проекта.

Забавна математика.

Любомир Янчев разказва за своите устройства за автоматизиране на дома. Колкото разказът за устройствата бе интересен, два пъти по-интересно  беше да научим подробности за бизнес-подхода му. Той е нагледно обяснение защо например през '70-те години на XX-век имаше много персонални компютри, но този на Стив Возняк се наложи и доведе до това, което са Apple днес. Защото имаше човек като Стив Джобс до себе си.

Още роботи, този път не от Лего, а сериозни машини с приложение в медицината, на    Машинно-технологичния факултет на Техническия университет.

В Лабораторията по интелигентни комуникационни системи видяхме уникален робот, който е третият по рода си в Европа за изследване на бордовите компютри на високоскоростни влакове и релсов път.  Също така бяха показани устройства, които се разполагат между траверсите и изпращат сигнали на минаващите влакове за пътната обстановка – с каква скорост да се движат, след колко километра има червен семафор и т.н.


В  лабораторията по бързо прототипиране – машината зад лектора представлява 3D принтер за метални изделия. От лекцията научихме интересни подробности за процеса на копиране на различни детайли, как се правят предмети с кухини и други тънкости. Разбрахме, че  принтерът на снимката има 2 киловатов лазер, с който разтопява метален прах и разтопеният материал се използва за принтиране. Видяхме също 3D принтер за пластмаса с работен обем 1кубичен метър, както и различни видове 3D скенери.

Само в района на техно-парка в нощта на учените можеха да се видят още много интересни презентации и лекции. Лаборатория Биоинфотех, лабораторията по Киберсигурност, лекцията на Доц. д-р Леандър Литов за работата в ЦЕРН, на директора на Националната астрономическа обсерватория Рожен, д-р Никола Петров и още много други.

За заключение мога да кажа, че поне за мен остана чувство на удовлетворение, че у нас все пак се развива наука,  намират се начини за финансиране на науката и за популяризиране дейността на учените и най-вече – че интерес към учените и тяхната работа има. Доказват го стотиците хора, които бяха дошли да посетят само това мероприятие от многото в  Европейската нощ на учените.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !