Китай трябва да сподели медицинските досиета на болните през есента на 2019 г. служители на лабораторията в Ухан

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2021 в 00:00 6224 0

Пред Института по вирусология в Ухан (WIV) февруари 2021 г. Кредит: Google Maps

Преди година и половина, преди светът някога да е чул за новия коронавирус, трима служители в лаборатория на Ухан се разболяват толкова, че са приети в болница.

Те са работили за Института по вирусология в Ухан (WIV) - лаборатория за биобезопасност на високо ниво, където изследователите са изучавали коронавирусите преди пандемията. Доклад на американското разузнаване, описан в статияа на The Wall Street Journal миналия месец, казва, че симптомите на служителите са "в съответствие както с COVID-19, така и с често срещани сезонни заболявания". Тримата работници са хоспитализирани повече от месец преди китайските служители да идентифицират първите случаи на COVID-19 във Ухан, подчертава Business Insider.

Въпреки че служителят от разузнаването заявява, че в доклада липсват достатъчно доказателства, тази информация е спомогнала за подновения интерес към теорията, че коронавирусът е изтекъл от лабораторията на Ухан.

Антъни Фаучи, ръководител на америаканския Национален институт по алергии и инфекциозни болести, заявява миналата седмица, че иска Китай да сподели публично медицинските досиета на работниците от WIV. Въпреки че разследващите от Световната здравна организация са информирани за болестите на лабораторните работници, докладът им заключава, че коронавирусът не е причината.

Фаучи обаче смята, че са необходими пълни, подробни записи.

„Бих искал да видя медицинските досиета на тримата души, за които се съобщава, че са се разболели през 2019 г.“, заявява Фаучи пред Financial Times в петък. „Наистина ли са се разболели и ако да, от какво са се разболели?“

„Нуждаем се от по-добър достъп до информация“

Докладът от разследването на СЗО съобщава, че всички кръвни проби, събрани от персонала на WIV, са тествани отрицателно за антитела срещу коронавирус. В доклада пише също. че лабораторията не е съобщавала за никакви „съвместими с COVID-19 респираторни заболявания“ сред своите работници преди декември 2019 г.

Водещият вирусолог от WIV Шъ Джънли (Shi Zhengli) заявява, че никой от нейния персонал никога не е бил заразен с новия коронавирус или други коронавируси, докато е работил в лабораторията.

Но Марион Коопманс (Marion Koopmans), вирусолог от разследващия екип на СЗО, заявява пред NBC News, че китайски изследователи са информирали нейната група, че работниците от WIV са били тествани за антитела срещу коронавирус през март и април 2020 г. Това е около шест месеца след като тримата служители са хоспитализирани. Някои изследвания предполагат, че антителата срещу коронавирус намаляват значително при шест месеца.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус екипът на Коопманс също се е сблъскал с трудности като цяло при достъпа до  данни за случаите на COVID-19 и кръвни проби от пациенти от и около Ухан по време на разследването си.

По-голямата част от заключенията на следователите на СЗО са направени на базата на информацията, предоставена  от сътрудничещата група от китайски учени и експерти.

В своя доклад екипът препоръчва тестване на кръвни проби, събрани в Ухан между септември и декември 2019 г. за коронавирусни антитела. Това показва, че малко, ако има такива, от тези проби са били предоставени на експертите на СЗО.

"Нуждаем се от по-добър достъп до цялата информация", заявява Фаучи в "Morning Joe" на MSNBC в четвъртък.

Експертите трябва да разберат дали тези работници от WIV всъщност са се разболели, добавя Фаучи, и ако да, „какво е било естеството на тяхното заболяване“.

Дори да се окаже, че лабораторните работници наистина са имали COVID-19, това не е непременно индикация, че вирусът е изтекъл от техния институт, отбелязва Фаучи пред Financial Times.

Нарастващо количество данни сочи, че COVID-19 се разпространява в продължение на седмици, ако не и месеци, преди да бъдат съобщени първите случаи през декември 2019 г. През март Фаучи коментира, че вероятно коронавирусът се разпространявал в Китай неопределено време в края 2019, така че е възможно членовете на персонала да са се заразили извън лабораторията.

„Най-вероятно“ вирусът е прескочил естествено от животно

След разследването си екипът на СЗО установи, че коронавирусът "най-вероятно" е прескочил от прилепи на хора чрез животно-посредни във ферма за диви животни в Югоизточен Китай. Този вид разпространение е водещата теория през цялата пандемия, главно защото 75% от новите инфекциозни заболявания идват при нас от животни.

„Винаги съм чувствал, че има огромната вероятност - предвид опита, който сме имали с SARS (остър респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), Ебола, ХИВ, птичи грип, пандемията от свински грип през 2009 г. - вирусът да е прескочил от животински вид“, коментира Фаучи пред Financial Times.

Освен това генетичният код на коронавируса е много подобен на този на други коронавируси, открити в прилепите. Прилепите са често срещани резервоари за вируси - през последните 46 години най-малко четири епидемии са проследени до прилепите.

"Това се случва постоянно", обяснява Фаучи в "Morning Joe". "Това е причината да смятаме, че е най-вероятно, но тъй като не сме доказали това, трябва да оставим и друга възможност".

Учените все още не са открили вида-посредник (или популацията прилепи) предал коронавируса на хората. Екипът на СЗО изследва 80 000 животни от 31 провинции в Китай и не открива нито един случай на коронавирус.

„Трябва да продължим да търсите тази връзка“, казва Фаучи.

Неуспехът на СЗО в търсенето на първоизточника обаче може да се дължи на факта, че Китай затвори конкретните ферми за диви животни през февруари 2020 г. Разследващите не получават достъп до проби от животни, живеещи в тези ферми.

СЗО също не успя да анализира пробите от животни, продавани на "мокрия пазар" Хунан във Ухан - където служителите съобщават за първата група случаи на коронавирус. Пазарът бързо бе затворен и почистен след епидемията - ход, който Фаучи нарича „епидемиологична грешка“.

„Може да са унищожили доказателства за прескачането между видовете“, добава той.

Източник: Fauci says China should share the medical records of Wuhan lab staff who were ill in fall 2019: 'What did they get sick with?', Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !