04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайски учени създадоха прототип на необяснимия двигател ЕмДрайв (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 септември 2017 в 14:04 109530

Пропагандно видео на китайската телевизия CCTV-2 твърди, че учени от КНР са направили работен вариант на EmDrive, двигател, който работи без гориво и принципите на неговата работа все още не са обяснени. Те дори са в разрез с физическите закони за опазване на енергията.

Във видеото се твърди, че китайските учени са разработили EmDrive и скоро ще го пуснат в космоса - макар че не се посочват никакви технически данни за устройството.

"Невъзможният" двигател с години е тестван от НАСА, но космическата агенция не успя да създаде работеща версия.

Ако концепцията се въплъти в реалността, двигателят ще може да пренесе екипаж до Марс само за 10 седмици. Апарат на базата на EmDrive би достигнал до края на Слънчевата система не след няколко десетилетия, а за няколко месеца.

Описанието на работата на EmDrive е следното: магнетрон генерира микровълни, енергията на техните трептения се натрупват в резонатора, а образуваната стояща вълна от електромагнитни трептения в затворения метален конус е източник на тягата. Физическият принцип на действие не е ясен.

След като не изхвърля гориво, EmDrive нарушава третия закон на Нютон, който гласи, че за всяко действие трябва да има еднакво и с обратна посока противодействие.

Китай не за първи път заявява, че е направил работещ EmDrive.

В китайския Северозападен Политехнически Университет в периода 2008-2010 г., екип, воден от професор Иън Хуан работи върху създаването на устройство, развиващо тяга от 0,72 Нютона. Прототипът бе представен, но през 2016 г. резултатите от този доклад бяха опровергани, защото авторите бяха направили голяма грешка в измерванията, корекцията на която значително се отрази на резултата.

През декември изследователите от Китайската академия за космически технологии потвърдиха, че правителството финансира изследванията на тази технология от 2010 г. насам и че са разработили устройство, което вече е тествано на нискоземна орбита, съобщи IBTimes UK.

И през ноември анонимни източници съобщиха на IBTimes UK, че прототип на EmDrive е тестван на борда на космическата лаборатория Tiangong-2. 

През ноември 2016 г. група учени от НАСА публикува статия за EmDrive в научното списание Journal of Propulsion and Power на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA)..

В статията се посочва, че двигателят ЕмДрайв развива тяга, с коефициент на мощност 1,2 ± 0,1 милинютона на киловат при тестове на 40, 60 и 80 вата.

Например най-добрият двигател на НАСА, работещ на ефекта на Хол (плазмен двигател), произвежда до 60 mN/kW, което е около 50 пъти повече от ЕмДрайв. От друга страна слънчевите платна и фотонните двигатели, които също работят без гориво, генерират тяга с два порядъка по-малко от ЕмДрайв (3.37 - 6,67 микронютона на киловат). Това означава, че ЕмДрайв е по-мощен от фотонните двигатели над 200 пъти.

Рецензентите тогава не можаха да намерят грешки в постановката на експериментите за тестването на двигателя. Работещият по неясен засега принцип двигател развива тяга дори във вакуум, където е изключена всякаква термична конвекция. Изключено е и влиянието на блуждаещи магнитните полета.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.