07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Конете пръхтят, когато са щастливи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 юли 2018 в 00:45 30700
Снимка: Pinterest

Учените събраха доказателства в полза на теория, която ездачите и собствениците на коне отдавна предполагат - пръхтящият кон е щастлив кон.

Водещата авторка на статията, публикувана в списание PLOS ONE, Матилде Стомп (Mathilde Stomp) и колегите й от Университета в Рен, Франция, обясняват как техните подробни наблюдения опровергават възможността пръхтенето да е просто средство за изчистване на ноздрите и вместо това показват, че това е надежден сигнал, че животното е в добро настроение.

Френските етолози (специалисти по поведение на животните)  наблюдават две групи коне (общо 48), които се държат при различни условия. Едната група живее в училище за езда, където конете най-често са в единични конюшни. Конете от втората група живеят на пасище в стабилна група - близо до природните условия.

Регистрирани са общо 560 пръхтенета, заедно със съпътстващия ги контекст. Не са наблюдавани разлики в честотата на пръхтене в зависимост от пола и възрастта.

Етолозите отбелязват местонахождението на коня, действието непосредствено преди и след пръхтенето, поведенчески сигнали (положението на ушите), обща оценка на хроничния стрес на коня. Хроничният стрес се счита толкова по-висок, колкото са по-чести следните симптоми: агресия към хората, повтарящи се стереотипни действия, хранене с ушите изтеглени назад (това е знак на негативно настроение).

Резултатите показват, че пръхтенето се среща по-често в ситуации, приятни за коня - например, по време на хранене (средно 69 % от всички случаи) или спокойна разходка в пасището (средно 20 %), в тези моменти на коня показа добро настроение - ушите му са обърнати напред или настрани.

Конете, живеещи на пасище, пръхтят по-често от конете в школата за езда в сходни ситуации. Последните са два пъти по-склонни да пръхтят, когато са на свобода, отколкото когато стоят в конюшните. В същото време, колкото по-ниско е нивото на хроничния стрес (и то е значително по-ниско в пасищната група - средно повече от два пъти), толкова по-често конят пръхтят (почти три пъти по-често).

Снимка: Pixabay

Авторите също така посочват, че ако конете пръхтят заради прахта, тогава може да се очаква, че това ще се случва по-често в конюшните, защото в затворено помещение има повече прах от сеното, но наблюденията показват друго.

По този начин изследователи свързват конското пръхтене с положителните емоции и смятат, че този индикатор може да помогне за подобряване на практиките на хуманно отношение към животните.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.