28 септември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Космическата станция Тиенгун-1 ще падне на Земята между март и април (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 февруари 2018 в 00:00 52003
Китайската космическа станция Тиенгун-1 ще навлезе отново в земната атмосфера. CMSA

Очаква се излязлата извън контрол китайска космическа станция Тиенгун-1 ("Небесен дворец-1") да навлезе отново в земната атмосфера в прозореца между 19 март до 14 април по актуални оценки на Европейската космическа агенция.

Но от службата за проследяване на космическите отломки (Space Debris Office) към агенцията предупреждават, че тази оценка е "силно несигурна" и подлежи на корекция от различни фактори като например промени в атмосферата на Земята.

Текуща прогноза на разпада на Tiangong-1 по височини. Източник: ESA CC BY-SA 3.0 IGO

Космическата агенция също така прогнозира, че китайският кораб ще падне някъде между 43-тия северен и южен паралел. Това обхваща голяма част от Земята от двете страни на екватора и включва гъстонаселени страни като САЩ, Китай и Япония.

Важно е да се отбележи, че вероятността парче от Тиенгун-1 (Tiangong-1)да удари някой е много малка. Някои наши медии писаха, че "може да падне в България", което е спекулация. Най-вероятно апаратът няма да се приземи в някое населено място - над 3/4 от площта на опасната зона е покрита с океани и слабонаселени райони. Нашата страна е на границата на зоната, а и със същата вероятност може да падне и в Нова Зеландия, която се пресича също от 43-тия, но южния паралел. 

Според изчисленията има шанс 1:10000 Тиенгун да падне въобще в населено място.

Тиенгун-1 е първата пилотирана космическа лаборатория на Китай и бе стартирана през 2011 г. Но през март 2016 г. Пекин загуби контрол над нея, вероятно заради повреда на батерията. Китай вече заяви пред ООН, че очаква апаратът да навлезе отново в атмосферата между първите 10 дни на февруари и  първите 10 дни на месец март.

Китайската космическа станция има размери около 10,4 метра дължина и 3,4 метра в диаметър и тежи около 8,5 тона.

Тиенгун-1

Сателитите и космическите кораби обикновено не падат на Земята, а изгарят напълно по време на повторното влизане. Но заради размера на Тиенгун-1, има малка вероятност някои големи парчета да стигнат до повърхността.

При контролирано повторно влизане в атмосферата, операторите на мисията да разполагат с план за безопасно спускане на кораби с такъв размер като се насочват далече от сушата


+ 1
- 0
Не където си иска, а където се случи.
Не помня в кой клас се решаваше задачата за тяло, хвърлено под ъгъл спрямо хоризонта. Това е същата задача.
Но спътниците са с много сложна форма, от което идва сложната им аеродинамика. Освен това, центъра на масата не е в геометричния център на тялото. Затова и се движи в атмосферата непредсказуемо, нещо като падащ лист. Или калпав несиметричен бумеранг. От това идва размазването север - юг. Неопределеността изток-запад идва от неизвестността кога именно ще се блъсне в нещо по-плътно от атмосферата. Например ако се случи слънчева буря, атмосфератаще се раздуе с няколко десетки илометра, и всичко ще свърши по-рано.
+ 3
- 0
Чукча не читатель.

Когато някой контролира космическия апарат, след приключване на работа той го праща на място където няма да направи беля.

Когато апаратът е китайско менте и не му работят двигателите, а кинти за ремонт няма, апаратът пада където си иска.
+ 1
- 0
Ами да ви кажа, че останалата 1/4 си е 25% от площта на територията в която може да падне.... Това си е §иста руска ролетка, да чакаш да те фрасне космическа станци. Защо ли просто не разбиват всичко е земята след като по-голямата и площ е вода?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.