30 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Коста Рика ще забрани еднократните пластмасови опаковки

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 август 2017 в 00:04 31390
Снимка: Costa Rica News

Коста Рика е готова да стане първата в света страна, отказала се от всички пластмаси за еднократна употреба, съобщава Inhabitat, позовавайки се на Costa Rica News.

Това не е просто забрана на пластмасовите торбички или бутилки за вода, а и на пластмасовите вилици, капачки и дори бъркалки за кафе. И макар целта да не е лесна, държавата планира да я осъществи за 4 години - до 2021 г.

Коста Рика е световен пример за страна, която е обърнала тенденцията на обезлесяване, като удвоява горските си площи от 26% през 1984 г. до над 52% през тази година. Въпреки това, около 1/5 от 4000 тона твърди отпадъци, произвеждани ежедневно, не се събира и в крайна сметка, става част от пейзажа на Коста Рика като замърсява реки, езера и плажове.  

Пластмасата е един от най-драматичните проблеми за околната среда. До 2050 г. в океана може да има повече пластмаса, отколкото риба.

Коста Рика има за цел да стане първата страна, която забранява всички пластмаси за еднократна употреба

Правителството на латиноамериканската страна сериозно се е знаело със защитата на околната среда. Коста Рика планира до 2021 г. да намали емисиите на въглероден двуокис, отчасти чрез отказ от използването на изкопаеми горива. Властите също така работи по опазването на дивата природа. В програмата за премахване на пластмасите за еднократна употреба е привлечен както публичния, така и частния сектор. Правителството ще предложи стимули за фирмите доставчици на алтернативни материали, както и ще инвестира в изследвания и разработки, които могат да го доближат до целта. Еднократните пластмасови продукти ще бъдат заменени от иновативни, като продукти, произведени от материали на базата на целулозен ацетат.

От 5 юни, на "Световния ден на околната среда", страната официално стартира своята национална стратегия за замяна на потреблението на този вид пластмаси с възобновяеми и водоразтворими алтернативи, материали се разграждат биологично в рамките на шест месеца.

През 2015 г. световната индустрия произвежда 448 милиона тона различни пластмаси - два пъти повече, отколкото през 1998 година.  

Тази инициатива на Коста Рика може да стане и потенциален източник на вдъхновение за други страни.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.