10 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Красив нощен старт на ракетата, която изведе най-мощния метеоспътник (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 ноември 2016 в 06:50 44750
Снимка: United Launch Alliance

Метеорологичният спътник GOES-16, който ще направи революция в прогнозите, излетя от Кейп Канаверал днес, 20 ноември, в 1:42 българско време (18:42 EST), на борда на ракетата Atlas V на компания United Launch Alliance.

Грандиозният старт, който освети вечерното небе на Флорида, се случи около един час по-късно от планираното, поради проблем на площадката за изстрелване, който бе бързо разрешен, съобщи space.com.

GOES-16 е първият от четирите нови модерни метеорологични спътници, общо известни като GOES-R. Малко объркващо GOES-16 бе наричан GOES-R преди старта.

Националната служба за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ, която управлява програмата GOES-R, възлага големи надежди на всичките четири сателита от серията.

Без съмнение, GOES-R ще направи революция в метеорологичните прогнози", коментира Стивън Волц (Stephen Volz), помощник-ръководител на подразделението на NOAA за сателитно и информационно обслужване, по време на пресконференцията преди старта в четвъртък (17 ноември).

"За прогнозите за времето, GOES-R ще бъде подобно на преминаването от черно-бял телевизор на супертелевизия с висока резолюция", добавя Волц. "За американската общественост това ще означава по-бързи и по-точни прогнози за времето и предупрежденията. Това също така ще означава повече спасени човешки животи и по-добра изформация за околната среда за държавни и местни служители, които вземат решения."

Снимка: United Launch Alliance

Сателитът ще предоставя снимки с високо качество на атмосферни модели на времето и силни бури, както в нормален режим, на всеки пет минути, така и с по-голяма честота, на всеки 30 секунди. Тези изображения могат да бъдат използвани в помощ на метеорологични прогнози, наблюдения и предупреждения, условия за мълнии, морски прогнози и прогнози за авиацията. Те ще подпомогнат по-дългосрочното прогнозиране като сезонните прогнози. Ще се наблюдават непрекъснато и параметрите на космическото време, включително ефектите от слънчевите изригвания, за да може да се предупреди за потенциални комуникационни и навигационни прекъсвания.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.