Метеоспътник, който ще направи революция в прогнозата на времето, ще бъде изведен в космоса (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 ноември 2016 в 17:05 6439 0

Спътникът GOES-R ще засича мълниите от космоса. Илюстрация: Lockheed Martin

Първият космически апарат от новата серия на НАСА високотехнологични геостационарни метеорологични спътници за американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) ще бъде изведен тази вечер, 19 ноември, на борда на ракетата Atlas V на компанията United Launch Alliance.

Прозорецът от един час ще бъде открит в 17:42 EST (0:42 в неделя, българско време). Излитането ще стане от космически ракетен комплекс 41 в Кейп Канаверал, Флорида, съобщи НАСА.

GOES-R, известен като GOES-16, е построен от Lockheed Martin. Апаратът ще се установи на геостационарна орбита на 36000 километра над Земята.

Той ще предоставя снимки с високо качество на атмосферни модели на времето и силни бури, както в нормален режим, на всеки пет минути, така и с по-голяма честота, на всеки 30 секунди. Тези изображения могат да бъдат използвани в помощ на метеорологични прогнози, наблюдения и предупреждения, условия за мълнии, морски прогнози и прогнози за авиацията. Те ще подпомогнат по-дългосрочното прогнозиране като сезонните прогнози. Ще се наблюдават непрекъснато и параметрите на космическото време, включително ефектите от слънчевите изригвания, за да може да се предупреди за потенциални комуникационни и навигационни прекъсвания. 

Пряко предаване от старта ще започне от 22:45 в събота, българско време.

"На борда ще бъде първият в света гръмотевичен картограф (lightning mapper) на геостационарна орбита", - разказва Уилям Козак (William Koshak) от Космически центът Маршал на НАСА, един от хората, разработили инструмента. Картографът на мълниите ще открива мълниите в рамките на облак, между един облак и друг и между облаците и земята по целия американски континент.

Гръмотевичните бури и тропическите циклони обикновено показват повишена гръмотевична дейност преди да могат да се засекат от радар, така GOES-R ще може да дава по-навременни прогнози за времето.

GOES-R ще стане 16-ият от серията метеоспътници GOES, първият от които стартира през 1965 година. GOES-R ще започне в началото да подава информация само в тестов режим след като минат три месеца. Пълноценно сателитът ще заработи едва след шест месеца.

Учените, които стоят зад проекта, са уверени, че разликата в резултатите от работата му ще са сравними с прехода от черно-бяла телевизия към цветна. Системата ще помогне на учените да разберат взаимодействието между земя, океани, атмосфера и климат.

Спътникът GOES-R също ще помога за откриване на сигнали за бедствия от самолети, кораби или лични устройства. Той ще бъде в състояние да приеме сигнал от почти всяка точка на света и след това да го препредаде обратно към издирвателни и спасителни екипи.

Достъп до информацията от спътника GOES-R ще имат всички държави от западното полукълбо, защото новият сателите ще покрива тази територия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !