Ще загубим ли метеорологичната станция на Мусала?

Ваня Милева Последна промяна на 02 октомври 2016 в 12:56 54351 4

Заради трагичен инцидент*, станал със служител на метеорологичната станция на Мусала, е взето административно решение за консервиране, което на практика означава ликвидация на най-високата метеорологична станция на Балканите.

Станцията на Мусала започва работа точно преди 84 години, на 2 октомври 1932 г. на най-високия връх на Балканите – Мусала (2925,40 м).

Когато е била построена, тя е петата по височина метеорологична станция в света, по-високи са били само още четири. Навремето си е била национална гордост, а сега ще бъде съсипана, заради безхаберие, обясни служител на метеорологичната станция Мусала, пожелал да остане анонимен.

Станцията е събрала над 83 години статистика, която е изключително ценна за науката. И сега за първи път ще бъде прекъсната.

Метеорологичната станция на Мусала не е спирала работа дори и през Втората световна война.

"Няма как да ни обяснят, че сега условията са по-тежки отколкото през Втората световна война, когато са бомбардирали София", заяви служителят.

Наистина, в научната станция на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН на Мусала има инсталирана скъпа полярна автоматична станция, която обаче мери само температура и налягане и блокира всяка нощ през зимното полугодие, което е 7-8 месеца.

При тези условия се разчита само на служителите на метеорологичната станция, които работят денонощно и правят замервания и на скоростта на вятъра, валежите и PH на валежите, замервания, които се правят само ръчно.

Оставена без надзор, метеорологичната станция ще започне да се руши. Тя остава напълно беззащитна пред вандалите и напролет ще стане за основен ремонт, за който няма да има откъде да се вземат пари. 

Според служителят зад намерението на администрацията се крие не загриженост за персонала, който работи на минимални заплати, а желание да се спестят пари от поддръжката на станцията, които всъщност не са огромни суми. Най-голямото перо е токът, за който се дават около 10000 лева годишно.

Заповедта за консервиране е подписана, прекратени са метеорологичните измервания на върха за неопределено време, но има още един месец, през който това все още не е фатално.

Все още не е късно да се вземе адекватно решение.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

03.10 2016 в 20:07

Продава ли се постройката?

12017

1

Кулин бан

02.10 2016 в 21:35

Предполагам в цяла България ще има поне още един човек да заеме мястото на загиналия метеоролог. Не вярвам да не се намери заместник.

Между другото, вчера, 30 септември, горе на върха имаше много хора, особено много сърби бяха налазили билото от Алеко до Малка Мусала.