Лекарство против маймунска шарка може да предизвика мутацията на вируса (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 септември 2022 в 00:10 1625 0

Молекулярният механизъм на действие на тековиримата. Кредит: Andrew T. Russo et al., DOI: 10.1080/14787210.2020.1819791

Неотдавна малко кохортно проучване установи, че оралният прием на тековиримат за маймунска шарка се понася добре и симптомите на почти всички пациенти изчезват след 2 седмици лечение.

Но лекар от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ заяви, че една мутация може да позволи на вируса на маймунската едра шарка да стане резистентен към антивирусното лекарство, използвано за лечението му.

Лекарството тековиримат (Tecovirimat, TPOXX) е одобрено през 2018 г. за лечение на дребна шарка, друг ортопоксвирус, и наскоро CDC облекчава процедурата за използването на препарата за лечение на инфекциозното заболяване.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) миналата седмица предупреди, че проучванията, които регулаторът е прегледал, са установили няколко генетични пътища, по които ортопоксивирусите стават резистентни към TPOXX, и че много от пътищата за резистентност се нуждаят само от една аминокиселинна промяна, за да доведат до "значително намаляване на антивирусната активност на TPOXX.

FDA също така заявява, че безопасността и ефикасността на лекарството TPOXX за лечение на маймунска едра шарка при хора не е установена.

TPOXX за пациенти с маймунска едра шарка

Лекарството се предоставя на пациенти с маймунска едра шарка по време на проучване, проведено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), а FDA заяви, че пациентите с това заболяване трябва да се включат в рандомизираното, контролирано клинично проучване на NIAID, когато това е възможно, за да се улесни оценката на ефикасността, безопасността и устойчивостта на профила на TPOXX.

В изказване по време на уебинар, организиран от CDC и Американското дружество по инфекциозни болести (Infectious Diseases Society of America), д-р Сапна Бамра Морис (Sapna Bamrah Morris) от CDC обясни, че здравните служители са наясно, че само една точкова мутация може да доведе до резистентност към тековиримат или TPOXX, който е основният антивирусен препарат, който се използва."

„Не искаме да обезсърчаваме хората да използват TPOXX, когато е необходим, но искаме да помислим кога е необходим“, отбелязва Бамра Морис. „И това се отнася няй-вече за тежко имунокомпрометирани пациенти, конкретно за рисковата популация с хора, заразени с ХИВ и не добре контролирани."

Имунокомпрометирани пациенти

По същество сред имунокомпрометирани лица, освен хората с ХИВ, са и тези с лимфоми, левкемии, общи злокачествени заболявания и трансплантация на органи.

Говорител на FDA заяви, че няма допълнителен коментар ъм изявлението на Бамра Морис, освен публикувания на сайта си.

Тази седмица САЩ регистрират и съобщават за първия си смъртен случай на маймунска едра шарка, като пациентът е бил със силно отслабен имунитет и е бил хоспитализиран.

Здравната агенция допълва, че хората, които са с тежко нарушен имунитет и подозират, че са болни от маймунска едра шарка, се призовават да потърсят медицинска помощ и лечение навреме и да останат под грижите на лекар по време на заболяването си.

Свързана информация за мутацията на маймунската едра шарка е показана във видеоклипа на MedCram в YouTube:

Източник: Monkeypox Antiviral Drug: What is Tecovirimat's Role in the Virus’ Mutation?
Marie Morales, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !