01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Луси отива в космоса,...за да изследва капсулите на времето от раждането на нашата Слънчева система

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 септември 2021 в 00:01 91810
Концепцията на художник за космическия кораб Lucy на фона натроянски астероид. Кредит: NASA

За капсули на времето от раждането на нашата Слънчева система преди повече от 4 милиарда години, се смятат рояците от троянски астероиди, свързани с Юпитер. Те са останки от първоначалния материал, образувал външните планети.

Троянците обикалят около Слънцето в две свободни групи, като едната група изпреварва Юпитер по пътя му, а другата изостава след него. Групирани около двете точки на Лагранж, разположени на равно разстояние от Слънцето и Юпитер, троянците се стабилизират в гравитационен баланс между Слънцето и най-голямата планета в неговата система. В тези примитивни тела имат жизненоважни улики за дешифрирането на историята на Слънчевата система и може би дори за произхода на органичния материал на Земята.

"Луси" на НАСА ще бъде първата космическа мисия, която ще изучава троянците. Мисията носи името си от останките на предшественика на човека (наречен „Луси“ от нейните откриватели, защото са празнували находката с песента на Бийтълс "Люси в небе с диаманти" (Lucy in the Sky with Diamonds)),  скелетът на Луси дава уникален поглед върху еволюцията на човечеството.

По същия начин мисията "Луси" (Lucy) ще направи революция в познанията ни за планетарния произход и формирането на Слънчевата система.

Очаква се Lucy да стартира през октомври 2021 г. и със засилка от земната гравитация ще завърши 12-годишно пътуване до осем различни астероида - астероид от Главния пояс и седем троянеца, четири от които са членове на двойни системи. Сложният път на Люси ще го отведе до двата клъстера троянци  и ще ни даде първия поглед отблизо и на трите основни типа тела в рояците (така наречените C-, P- и D-типове).

Схемата илюстрира орбиталния път на "Луси". Кредит: Southwest Research Institute

Схемата илюстрира орбиталния път на "Луси". Пътят на космическия кораб (зелен) е показан в референтна рамка, където Юпитер остава неподвижен, придавайки на траекторията формата на геврек. След изстрелването през октомври 2021 г. "Луси" ще извърши два близки полета покрай Земята, преди да срещне своите цели - троянците. В периода 2027-2028 г. Луси ще посети облака L4, прелетайки покрай (3548) Eurybates (в бяло) и неговия спътник, (15094) Polymele (розов), (11351) Leucus (червен) и (21900) Orus (червен). След като отново се гмурне покрай Земята "Луси" ще посети облака L5 и ще се срещне с двойната система (617) Patroclus-Menoetius (розов) през 2033 г. Като бонус, през 2025 г. по пътя си към L4, Люси ще прелети покрай малък астероид от Главния пояс, (52246) Donaldjohanson (бял), кръстен на откривателя на останките на Луси.

След като прелети покрай двойната система Patroclus-Menoetius през 2033 г., "Люси" ще продължи циклично да обикаля двата троянски облака на всеки шест години

Фрагменти от орбитата на "Луси", показващи двата облака. Кредит: Southwest Research Institute

Източник: Lucy Is Going to Space – To Explore Time Capsules From the Birth of Our Solar System, NASA


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.