Мъж получава тестис от близнака си и може да има деца със своето ДНК

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 декември 2019 в 14:19 7106 1

Кредит pexels

Мъж, роден без тестиси, може скоро да стане баща, след като получава тестис от своя еднояйчен брат близнак. Имайки предвид, че ДНК на двамата е една и съща, това означава, че наследственият материал, който той ще предаде на децата си е съвсем същият като неговия собствен.

Тридесет и шест годишният мъж от Сърбия успешно получава тестиса по време на 6-часова операция, която включва свързването на вени и артерии с ширина по-малка от 2 мм. Това е едва третата подобна проведена трансплантация. Екипът успешно присажда органа на пациента и той, както и донора, са в добро състояние. 

Двама от членовете на екипа, д-р Дикен Ко (Dr Dicken Ko) и д-р Бранко Бойович (Dr Branko Bojovic) участват и в първата трансплантация на пенис в САЩ, на мъж, изгубил пениса си в следствие на рак. При тази операция тестисите не са трансплантирани от донора, защото тогава спермата би носила неговия генетичен материал, което значи, че евентуалното поколение ще са деца на донора. 

"Ако трансплантирате тестити, тогава донорът освен на орган ще стане и донор на сперма", обяснява Джефри Кан (Jeffrey Kahn) от Института Джонс Хопкинс, който миналата година провежда първата в света трансплантация на пенис и скротум на ветеран от Афганистан. "Това е донорство на сперма без съгласие, затова не бива да се допуска".

Но в този случай донорът, който е еднояйчен близнак на реципиента, е доволен да даде генетичния си материал на брат си. Всъщност братята търсят водещия хирург д-р Мирослав Джорджевич (Dr Miroslav Djordjevic) след като разбират, че е осъществил успешна трансплантация на матка между две близначки, което е позволило на трансплантираната да роди. 

Тъй като ДНК на близнаците е еднаква, пациентът ще предаде на децата си гени, които са възможно най-точно копие на собствените му. Освен това той няма да е подложен на имуносупресорно лечение, което да попречи на тялото му да отхвърли тъканта. 

За съжаление лекарите не успяват да създадат изкуствен семепровод - малка мускулна тръбичка, която пренася изнася семенната течност от тестисите - защото не успяват на намерят необходимата тъкан, за да направят връзката. Затова за да може да се възпроизведе нормално, пациентът ще трябва да претърпи още една операция или спермата да бъде извлечена от тестисите му или дарена от брат. 

Освен, че носи надежда пациентът да има деца, трансплантацията има за цел да стабилизира нивата на хормоните му, без той да трябва да получава инжекции с препарати. Според хирурзите такъв тип операция може да има приложение при ранени, онкоболни или транссексуални хора, които търсят промяна в бъдещето.

Източник: IFLScience - Man Born Without Testicles Gets One From His Twin, So His Kids Will Have His Own DNA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

1

Комита

11.12 2019 в 16:18

Интресен казус, но като цяло „ташак работа“ :D