Първият в света пациент с трансплантирани пенис и скротум вече води нормален живот

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 ноември 2019 в 13:20 8867 0

Кредит Redett et al., NEJM, 2019

Преди повече от година в САЩ е проведена историческа операция, при която за пръв път в света лекари трансплантират пенис и скротум. Трансплантираният пациент е ветеран от ВВС, възстановява се добре и продължава нормално живота си, според доклад на лекарите, публикуван в The New England Journal of Medecine.

Пациентът, чиято самоличност остава тайна, е патрулирал с отряда си в Афганистан през 2010 г., когато талибански бойци ги отвличат. Докато оказва помощ на друг войник, той стъпва на скрито самоделно експлозивно устройство, което отнася голяма част от долната половина на тялото му. Войникът губи голяма част от краката си, както и гениталиите и част от коремната си област.

По това време в света е проведена само една трансплантация на пенис, осъществена през 2006 г. на пациент в Китай, но тялото му отхвърля органа и той е експлантиран едва две седмици по-късно.

Специалистът по реконструктивна хирургия в болницата Johns Hopkins е убеден, че ветеранът, с когото се среща за пръв път през 2013 г., е подходящ кандидат за трансплантация. Въпреки това минават пет години на подготовка (включително и задълбочени опити върху трупове), преди да имат направят трансплантацията, когато най-после се появява и подходящ донор на органа. 

През този период в света са направени три успешни трансплантации на пенис - две в ЮАР като и двете са на пациенти, изгубили пениса си след сериозна инфекция в следствие на обрязване, както и една на мъж в САЩ, понесъл частична пенектомия заради рак на пениса. 

Но при никой от тези пациенти загубените части не са толкова големи, както при войника. Неговата операция е особено амбициозна, защото включва трансплантация на една цяла част тъкани, включваща пенис, скротум и долна част на коремна стена, нещо, което дотогава не е правено. Теглото на цялата трансплантирана тъкан е над два килограма и дължината - около 25 см. 

Въпреки сложността на операцията, която изисква свързването на стотици малки кръвоносни съдове с дебелина 1-2 мм под микроскоп, 14-часовата операция, извършена от 11 хирурзи е успешна.

Още по-забележителното е, че година след тази уникална трансплантация, от екипа съобщават, че пациентът се възстановява нормално и органът, както и новосъздадените нервни връзки, функционират добре.

"Той има почти нормални ерекции и способността да изпитва оргазъм", съобщават учените в своята публикация. "Той има нормална чувствителност на основата и главичката на трансплантирания пенис и може да локализира усещането за докосване... Пациентът уринира прав, без напрежение или по-голяма честота, а урината се изхвърля със силна струя."

Въпреки че операцията включва и трансплантация на скротум, учените решават да не трансплантират тестисите на донора поради етични съображения.

"Ако бяхме трансплантирали и тестисите, пациентът можеше да стане баща на дете с ДНК на донора", обяснява един от реконструктивните хирурзи от екипа. "Този млад мъж няма деца, но е доволен от решението. Той няма връзка, но съм сигурен, че вече обмисля да започне такава."

Друго уникално решение в този случай е вливането на материал от костния мозък на донора, което намалява необходимостта от прием на имуносупресорни медикаменти (които помагат на тялото да приеме новия орган). Към момента пациентът приема само по една таблетка на ден, а екипът се надява, че с напредъка на медицината, той може да не приема изобщо лекарства "в следващите пет до десет години". 

Дали това ще се случи все още не е известно, но е ясно, че трансплантацията е подобрила значително качеството на живот на ветерана. Той учи отново и живее и ходи съвсем самостоятелно с помощта на протезите на краката си. 

"Той казва, че самооценката му се е подобрила и отново се "чувства цял" и се чувства много доволен от транспланта и възможностите за бъдещето, които той му носи", обясняват учените.

Пациентът, който дълго се е борил с това да се възприеме отново като мъж споделя, че това е едно от най-добрите решения в живота му. 

Източник: Science alert - World's First Penis And Scrotum Transplant Is Fully Functional Over One Year On

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !