Заради рядка болест пенисът на пациент се втвърдява като кост

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 август 2019 в 09:01 12372 0

Кредит Hasbani et al., Urology Case Reports, 2019

В спешното отделение на болница в Ню Йорк, лекарите попадат на необичаен случай. Оказва се, че пациент, оплакващ се от болка в левия крак след падане страда от особена диагноза - вкостяване на пениса.

Лекарите откриват изключително рядкото състояние след рентгенова снимка на таза на мъжа, за да проверят за наличието на фрактура в следствие на падането. Вместо това, учените откриват калциране, подобно на кост, на наистина изненадващо място. 

Калциеви соли са натрупани в меките тъкани и втвърдени в "обширна плака" по цялата дължина на тялото на члена на пациента. 

Освен болка в някои случаи, пациентът не се оплаква от други симптоми като течение или подуване. Вкостяването на пениса може да доведе до намалена подвижност и в крайни случаи до еректилна дисфункция, според публикацията в списание Urology Case Reports

Но преди да успеят да проведат повече изследвания, включително и да установят възможната причина за състоянието, мъжът напуска болницата, пренебрегвайки медицинските съвети. 

Вкостяването на пениса е описано при хора още през 1827 г., но все пак е рядко състояние, с документирани по-малко от 40 случая. Най-честата причина е болестта на Пейрони, при която в пениса се образуват фиброзни уплътнявания. Това може да се случи и в резултат на травма, краен стадий на бъбречна недостатъчност или други състояния, водещи до наличие на излишен калций в тялото.

На направената рентгенография се вижда вкостяването на пениса на пациента. Кредит: Hasbani et al., Urology Case Reports, 2019

"Лечението на вкостяването на пениса зависи от степента на развитие на състоянието и симптомите на пациента", обяснява в публикацията Джордж Ел Хасбани (Georges El Hasbani) от Американския университет в Бейрут. "Пациентите с остра болка или с хронична слаба болка може да бъдат лекувани с орални аналгетици, локално действащи препарати, интралезийни инжекции, механично разпъване или вакуумни устройства. Тежките случаи на хронична болка или еректилна дисфункция обикновено се лекуват оперативно".

Вкостяването на пениса често се наблюдава при възрастни кучета, но кучетата имат пенисна кост, както и повечето бозайници. 

Това кара някои учени да смятат, че е възможно костта да се появи и при хората в резултат от "еволюционно завръщане", но в момента състоянието се приема като проблем във фиброзната съединителна тъкан. 

"Човешкото тяло е способно да формира костна тъкан или хрущяли на места, засегнати от патологични състояния, когато има наличие на съединителна тъкан", обясняват учените в литературния обзор. "Има случаи на развитие на костна тъкан на места, които нямат общо със скелета, включително млечни жлези, слюнчени жлези и тестиси".

Източник: Science alert - Doctors Take Hip X-Ray, Discover Patient's Penis Is Literally Turning to Bone

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !