Молекулярната причина COVID-19 да е толкова смъртоносен, но само за някои

Ваня Милева Последна промяна на 26 октомври 2020 в 00:08 17224 0

Кредит: muskokaradio.com

В рамките на две нови проучвания изследователи са идентифицирали ключов механизъм на имунната система, който може да помогне да се обясни защо вирусът е толкова смъртоносен - но само за някои хора.

Изследването предлага и първото молекулярно обяснение защо мъжете изглежда са засегнати от вируса по-силно от жените.

И двата документа посочват интерферони тип I (IFN), които играят роля в тази решаваща разлика в резултатите от COVID-19. IFN са протеини, които заразените клетки произвеждат, за да помогнат да спрат разпространението на всякакво заразяване.

Но за някои хора те не работят.

Едно от новите проучвания показа, че повече от 10 процента от здравите хора, които са завършили с тежки симптоми на COVID-19, имат антитела, които атакуват собствените IFN на пациента и им пречат правилно да се борят с вируса SARS-CoV-2.

Другото проучване разглежда пациенти, които са хоспитализирани с тежки симптоми - някои от тях нямат навършени дори 20 години - и установява, че поне още 3,5% от тях имат генетични мутации, които пречат на IFN да работят правилно.

Въпреки че тези потенциални механизми биха обяснили само част от най-сериозните случаи на COVID-19, това може да е откритие, което все пак може да спаси десетки, ако не и стотици хиляди животи.

„Тези открития предоставят убедителни доказателства, че нарушаването на интерфероните тип I често е причина за животозастрашаващо развитие на COVID-19“, коментира лекарят Жан-Лоран Казанова (Jean-Laurent Casanova), ръководител на лабораторията за човешка генетика на инфекциозните болести „Сейнт Джайлс“ от Университета Рокфелер.

"И поне на теория подобни проблеми с интерферона могат да бъдат лекувани със съществуващите лекарства и интервенции."

В сътрудничество с голям международен екип изследователи като част от програмата COVID Human Genetic Effort, Казанова и неговите колеги идентифицират антитяло, което погрешно неутрализира един или повече от IFN протеини в собствения си организъм при поне 101 от общо тестваните 987 пациенти с COVID-19 (10,2%).

Отдавна е известно, че имунната система може да саботира сама себе си и да спира интерфероните да си вършат работата както трябва. Има бактериални инфекции като причинените от някои видове стафилококи, често се развиват по-сериозно, когато производството на антитела в организма се обърне срещу собствената си интерферонна защита.

Този самосаботаж е отбелязан при хора, лекувани с интерферон за инфекции като хепатит, както и при жени с автоимунното заболяване лупус.

Намирането му може да обясни един от 10 животозастрашаващи случаи на COVID, предоставяйки не просто средство за лечение, но и за по-точно определяне кой в ​​нашата общност е най-застрашен.

Това също донякъде обяснява още една объркваща загадка на коронавируса.

„Интересното е, че 94% от пациентите с такива неутрализиращи авто-антитела са били мъже, което може да обясни защо мъжете са по-податливи на тежък COVID-19“, коментира Стюарт Танги (Stuart Tangye) от COVID Human Genomic Effort.

Второто проучване установи, че гените за самите протеини на интерферона също могат да работят срещу интересите на организма.

Сравняването на гените на 659 пациенти с животозастрашаващи случаи на COVID-19 с 534 индивида с асимптоматични или доброкачествени инфекции води до идентифицирането на 13 аномалии в последователностите, за които е известно, че са неразделна част от противогрипната активност на IFN.

Тези мутации, предизвикващи на „загуба на функции“ са забелязани само при 23 от пациентите, или около 3,5% от групата, но изследването убедително доказва, че дори при тази малка част от популацията, нарушението на този важен имунен път може да бъде смъртоносно при иначе здрав пациент.

"Начинът, по който SARS-CoV-2 засяга хората по различен начин, озадачава. Вирусът може да причини безсимптомна инфекция и да изчезне тихо, а може и да убие за няколко дни", отбелязва генетикът Джон Христодуло (John Christodoulo) от Детския изследователски институт Мърдок в Австралия. 

"Промените компрометират способността на пациентите да се предпазват от инфекция с COVID-19, като нарушават способността да произвеждат интерферон тип I."

В комбинация двете проучвания попълват важни части от пъзела на коронавируса, изяснявайки защо по този привидно причудлив начин атакува и убива.

Колкото и важни да са констатациите, трудно е да не си спомним за огромния брой починали, които доскоро бяха в прекрасно здраве, и бяха уверени, че ще са сред тези, които няма да пострадат много, ако изобщо пострадат.

Този коронавирус крие още загадки, които трябва да бъдат разгадани.

Справка:

Autoantibodies against type I IFNs in patients with life-threatening COVID-19
Paul Bastard et al., Science 23 Oct 2020: Vol. 370, Issue 6515, eabd4585, DOI: 10.1126/science.abd4585

Inborn errors of type I IFN immunity in patients with life-threatening COVID-19
Qian Zhang et al., Science 23 Oct 2020: Vol. 370, Issue 6515, eabd4570, DOI: 10.1126/science.abd4570

Източник: We May Finally Know a Molecular Reason Why COVID-19 Is So Deadly, But Only For Some, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !