Ремдезивир не намалява смъртността от COVID-19, установява голямо проучване

Международно проучване не установи полза от лекарството

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2020 в 07:50 5834 0

3D структура на Remdesivir. Кредит: Wikimedia Commons

Ремдезивир, антивирусното лекарство, за което за първи път бе обявено, че се бори с COVID-19, не намалява смъртните случаи от болестта, установи голямо международно проучване.

Проучването на Световната здравна организация, което комбинира данни от 405 болници в 30 държави, разпредели на случаен принцип повече от 11 000 души, хоспитализирани с COVID-19, за да получат едно от четирите лекарства или стандартна грижа, която може да включва други лекарства като стероиди. Тестваните лекарства включват ремдезивир, антималарийното лекарство хидроксихлорохин, анти-ХИВ лекарство, наречено лопинавир и интерферон-бета1а. Интерферонът е естествен протеин на имунната система, който задейства антивирусната защита на организма, използван обикновено за лечение на множествена склероза.

Нито едно от лекарствата не показва някаква полза за намаляване на смъртните случаи, необходимостта от вентилиране или продължителността на болничния престой, съобщават изследователите на 15 октомври в предварително проучване, публикувано на medRxiv.org. Работата все още не е проверена от други учени и някои анализи могат да се променят по време на процеса на партньорска проверка (peer review).

Има проучвания, които вече са показали, че нито лопинавир - даван в комбинация с ритонавир, лекарство, повишаващо нивата на лопинавир в организма, нито хидроксихлорохинът са ефективни срещу новия коронавирус. Тези проучвания, в допълнение към новите данни, дават ясно послание, че тези лекарства не са полезни за лечение на COVID-19, отбелязва Дейвид Брет-Майор (David Brett-Major), епидемиолог от Медицинския център на Университета на Небраска в Омаха.

Доказано е обаче, че ремдезивир намалява с четири дни болничния престой в проучване, проведено от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ. В това проучване лекарството „показва тенденция към намаляване на смъртните случаи“, но резултатът не е статистически значим. Предварителните резултати от малки проучвания, проведени от производителя на ремдезивир, Gilead Sciences от Фостър Сити, Калифорния, също предполагат, че лекарството може да намали вероятността за фатален изход от болестта.

Понастоящем лекарството има спешно разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата за употреба при всички хоспитализирани пациенти.

В проучването 301 от 2743 души, хоспитализирани с COVID-19, приемащи ремдезивир, са починали, в сравнение с 303 от 2708 души в групата на получаващите стандартни грижи. Този резултат показва, че ремдезивир не намалява смъртността, заявява Хелън Баучер (Helen Boucher), ръководител инфекциозни болести в Медицинския център Тъфтс в Бостън.

Но това не означава, че ремдезивир не е полезен, подчертава Баучер. Съкращаването на болничния престой е причината ремдезивир да бъде приет, поне в САЩ. Освен новото проучване на СЗО, „данните, които имаме сега, показват, че това е с четири дена по-малко, 11 дни спрямо 15 дни“ с плацебо, разказва тя. „Това е важно за хората, които са болница“.

„На мен като лекар ми е достатъчно, за да препоръчвам това лекарство въз основа на данните, показващи, че се оздравява по-бързко“, споделя Баучер.

Въпреки че новото проучване на СЗО установи, че ремдезивир не намалява продължителността на болничния престой, проучването е предназначено да покаже само дали лекарствата могат да намалят риска от смърт. Така че неговите заключения относно това дали ремдезивир съкращава болничния престой или намалява риска от прилагане на апарат за обдишване се нуждаят от по-внимателен анализ, коментира Брет-Майор.

Това също е отчасти, защото изследването на СЗО комбинира данни от стотици болници в 30 държави. По-внимателният анализ на данните от отделните места за изследване може да покаже по-ясна картина на това как е действал ремдезивира в различни условия. Времето за хоспитализация и дали някой е поставен на апарат за обдишване може да зависи и от други фактори, като например колко болнични легла или апарати за обдишване са на разположение. Ремдезивирът все пак може да подобри резултатите за отделните пациенти при подходящи обстоятелства, тевърди Брет-Майор.

В краткосрочен план новото проучване вероятно няма да промени начина, по който се използва ремдезивир, подчертава Джоан Търнър (Joanne Turner), имунолог и вицепрезидент на Тексаския институт за биомедицински изследвания в Сан Антонио. Но тъй като се правят още проучвания, „ще получим яснота кога трябва да се използва“, отбелязва тя.

Много хоспитализирани пациенти например страдат повече от прекомерната реакция на имунната система, която се опитва да се пребори с вируса. В този момент може да е твърде късно за лекарство, което предотвратява вирусната репликация като ремдезивир. В изследването на СЗО, „ако лекарството е спряло вирусната репликация [за пациентите], това очевидно не е променило резултатите за тях“, пояснява Търнър. „Това ще накара лекарите да се замислят дали това лекарство е наистина полезно при много болни хора.“

Но приемът на ремдезивир на болни хора по-рано може да помогне, казват експертите. Баучер и колегите са част от проучване, тестващо лекарството при хора, които са наскоро диагностицирани с COVID-19, за да проверят дали може да предотврати хоспитализация и тежки заболявания.

Справка: H. Pan et al. Repurposed antiviral drugs for COVID-19; interim WHO SOLIDARITY trial results. medRxiv.org. October 15, 2020. doi: 10.1101/2020.10.15.20209817

Източник: Remdesivir doesn’t reduce COVID-19 deaths, a large WHO trial finds, ScienceNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !